Vinul din Valea Aostei

Valea Aosta, situată în nord-vestul Italiei și învecinată cu Franța și Elveția, nu este doar cea mai mică regiune, ci și cea mai mică regiune viticolă din Italia.

In ciuda dimensiunii mici a regiunii, aici poate fi găsită o varietate foarte mare de soiuri diferite de struguri. Influența regiunii vecine Piemont, precum și a Elveției și Franței, poate fi văzută clar. Puteți găsi, de exemplu, soiurile de struguri din Piemont Nebiolo și Dolcetto, dar și Pinot Blanc, Gamay, Grenache sau Müller-Thurgau, pentru a numi doar câteva dintre numeroasele soiuri de struguri. Datorită amplasării în Alpi, înălțimea de cultivare a viței de vie este de până la 1000 de metri. Cultura vinului are o tradiție îndelungată.

În vecinătatea Pont-Saint-Martin, Perloz, Donnas și Bard, se face primul DOC Valleé d'Aoste Donnas din strugurii Picotendro. Vinul este mai degrabă sec și armonios, se poate degusta cu brânzeturi și vânat. Valleé d'Aoste Arnad-Montjovet DOC provine din zona dintre Arnad și Montjovet. Pentru producerea acestuia se folosesc în principal strugurii Picotendro, Pinot Noir, Neyret, Vien de Nus și Dolcetto. Parfumul sau este intens, cu note de fructe de padure, poate fi gustat cu Untura d'Arnad. Valleé d'Aoste Chambave Rouge DOC este produs între Chambave e Nus. Acest vin este făcut din Petit Rouge, Gamey și Pinot Noir. Are un parfum intens cu aranjament floral. Poate fi gustat cu supe, brânzeturi și carne de vită.

Valleé d'Aoste Chambave Muscat DOC este produs de Crotta di Vegnerons. Acest vin este făcut din struguri Moscato. Este destul de uscat, deci se poate bea la aperitiv. Vallée d'Aoste Torrette DOC poate fi creat în imediata apropiere a capitalei regiunii Aosta. Este un vin roșu destul de sec, așa că poate fi oferit cu delicatese regionale. Vallée d'Aoste Blanc de Morgex DOC este un vin produs între Morgex și La Salle. Cu vedere panoramică la Mont Blanc, cresc strugurii Prié Blanc, care sunt folosiți pentru acest vin DOC și pentru producerea acestuia. Vinul este delicat și uscat.

Sursa: docvalledaosta.it