Originile porcilor Cinta Senese, DOP, Italia, dateaza din Evul Mediu. Caracteristica cea mai importanta pentru acest porc sunt dungilor albe care da si numele rasei locale.
Intr-un document intitulat "Efectele de buna guvernare" (1319-1347), care se gaseste la Primaria din Siena se prezinta faima acestei rase de porci. Rasa a fost, probabil, cunoscuta chiar si in afara de Toscana, cum se poate deduce din prezenta acestui animal, pe o pictura din Venetia, care dateaza din anul 1510. Rasa Cinta Senese este foarte rezistenta, are membrele lungi, este destul de puternica, cu un profil drept, potrivita pentru pasunat. La inceputul secolului XX a fost cea mai importanta rasa de porc din regiunea Toscana.
Fabricile de lactate din nordul Italiei erau interesate sa livreze zerul crescatorilor, care doreau sa obtina, o carne de porc, fina cu putina grasime. Rasa Cinta Senese produce o carne de calitate excelenta, apreciata in productia de mezeluri rustice. Greutatea de sacrificare variaza de la 40 la 60 de kg pentru productia de carne de porc. Pentru productia de produse traditionale (sunca toscana, mezeluri, ceafa, slanina, costita ,etc) porcii Cinta Senese se sacrifica la 120 kg. Sub forma de carne proaspata este folosita mai mult pentru muschi gatit, friptura la gratar si frigarui.