Sarbatorile de Craciun in Italia

Crăciunul în Italia difere foarte mult de la o zonă la alta.

În Italia, pomul de Crăciun au devenit o tradiție în a doua jumătate a secolului al XIX-lea datorită reginei Margherita de Savoia, care l-a împodobit în Palazzo del Quirinale din Roma.Tradiția spune acum că pomii de Crăciun sunt împodobiți pe 8 decembrie și desfăcuți pe 6 ianuarie în fiecare an.

Scena Nașterii Domnului, așa cum o știm astăzi, se spune că este lucrarea Sfântului Francisc de Assisi. În noaptea de Ajun a Crăciunului din 1223, în Greccio, în Umbria, a realizat prima scenă a nașterii din istorie, reprezentând nașterea lui Isus în leagănul său din Betleem. Din acel moment, mulți artiști au create figurine din lemn sau din lut în acest scop. Primii au fost toscanii, dar în scurt timp s-au răspândit și în regatul vechi din Napoli.

Un vechi obicei italian este ca adultii sau copiii să iasă în oraș cântând colinde din fluiere, purtând sandale și pălării de cioban.

Mâncărurile tipice de Crăciun ale diferitelor regiuni italiene sunt multe și variate, însă merită menționatmămăliga cu cod în Veneto;

agnolotti fiert, condimentat cu sosuri în Piemont;

carbonade (carne de vită gătită în vin roșu) în Valle d'Aosta;

canederli în Trentino;

passatelli in Emilia-Romagna;

capon umplut în Toscana;

malloreddus în Sardinia.

Panettone, cozonacul italian, este cel mai răspândit desert italian de Crăciun.

Pe lângă aceste dulciuri clasice italiene de sărbători, fiecare regiune are propriile dulciuri tipice de Crăciun.

Petrecerile de Crăciun și de Anul Nou se numără printre cele mai delicioase ocazii ale anului. Este o tradiție bine stabilită care aduce familii împreună nu numai pentru a face schimb de cadouri, ci pentru a redescoperi bucuria de a se întâlni la masă împreună.

Cina de gală de Anul Nou este plină de feluri de mâncare variate, din care nu lipseste zampone cu linte. Acesta din urmă reprezintă banii care se vor acumula în cursul anului: cu cât mâncați mai mult, cu atât veți câștiga mai mulți bani!

Masa se încheie cu fructe uscate și struguri. Conform tradiției, este important să aveți struguri pe masă în ziua de Anul Nou, deoarece cei care mănâncă struguri în prima zi din an își numără banii pe tot parcursul anului.

În noaptea de Bobotează, copiii cred că o bătrână pe nume „Befana” le aduce cadouri. Copiii pun ciorapi lângă șemineu pentru ca Befana să le umple.


Cautare