Sarbatorile de Craciun in Ungaria

Ungaria abundă în obiceiuri şi ritualuri desfăşurate în zilele de Crăciun.

Ajunul Crăciunului este foarte important in Ungaria. Oamenii își petrec seara cu familia și împodobesc pomul de Craciun. Uneori doar adulții împodobesc bradul, așa că atunci când copiii intră și văd, este o mare surpriză.

In mediul rural, unul dintre cele mai caracteristice evenimente ale satului este pomana porcului. Este un ritual ordonat, începe dimineața devreme și până când apune soarele, cârnații sunt gata.

Principala masă de Crăciun, care se mănâncă și în Ajunul Crăciunului, constă în supă de pește numită „Halászlé”,

Sarmalele, piftia, friptura de rata, maiosul, nu lipsesc din meniu.

Cozonacii „Beigli”, pogacelele, prajitura cu nuca si turta dulce, sunt la mare cautare in ziua de Craciun.

Liturghia de la miezul nopții este foarte populară, iar rmajoritatea oamenilor merg la Biserică după masa de Crăciun. În ziua de Crăciun oamenii își vizitează familiile.

Iarna, Ungaria se îmbracă în lumini festive: multe străzi sunt decorate în acest anotimp, dar cel mai frumos bulevard din capitală, "Andrássy", primește luminile cele mai spectaculoase.

Bazilica Sf. Ștefan, cu aspect sobru, atrage oamenii în piață, pentru a se bucura de atmosfera târgului de Advent în serile de Crăciun.

Unele mijloace de transport în comun primesc şi ele ceva din atmosfera de Crăciun, precum tramvaiul 19 care este uluitor de frumos, aproape de nerecunoscut în această perioadă.

 


Cautare