Timpul adventului incepe intotdeauna cu o duminica si dureaza intre 22 si 28 de zile, in functie de ziua in care cade Craciunul in a patra saptamana a adventului.
Advent, (''venirea" in limba latina), inseamna venirea lui Isus in lume. Crestinii folosesc cele patru duminici ale Adventului pentru a pregati si a-si aminti adevaratul sens al Craciunului. Exista trei sensuri de ganduri pe care crestinii le descriu in Advent. Primul sens s-a intamplat cu aproximativ 2000 de ani in urma, cand Isus a venit in lume ca un copil pentru a trai ca om si a muri pentru noi; cel de-al doilea gand se intampla acum, pe masura ce Isus vrea sa vina in viata noastra; si al treilea gand se va intampla in viitor, cand Isus va reveni in lume ca Rege si Judecator, nu ca un copil.
Adventul a fost sarbatorit pentru prima data, in urma cu 567 de ani, cand calugarii urmau sa grabeasca Craciunul, prin post, rugaciune si pregatirii, pentru a sarbatori venirea lui Isus. In multe biserici adventul dureaza 40 de zile si incepe pe 15 noiembrie (se mai numeste ''Nasterea rapida''). Crestinii ortodocsi adesea nu mananca carne si produse lactate, in timpul Adventului, iar in functie de zi, mananca ulei de masline, vin si peste.
Exista mai multe moduri in care Advent este numarat, dar cel mai comun este prin calendar sau lumanari. Pentru copii, unele calendare au ciocolata sub fiecare ferestre de carton, pentru a face in fiecare zi, din decembrie, mai mult bine. Primul calendar cu ciocolata a fost facut in 1958, si a devenit popular in anii 1980. Unele tari europene, cum ar fi Germania, folosesc coroane de brad cu 24 de pungi sau cutii agatate de ele, iar in fiecare cutie sau punga exista un mic cadou, pentru fiecare zi. Cel mai mare calendar de advent din lume a fost facut in 2007, in Gara St Pancras din Londra, Anglia, avand 71 m latime si 23 m inaltime; iar cel mai scump calendar al adventului a fost realizat in 2010 de un bijutier din Belgia, din 24 de tuburi de sticla, umplute cu diamante si argint ce valorau 2,5 milioane de euro.
Coroana de advent este adesea alcatuita dintr-o coroana de verdeata ce are patru lumanari in exterior si una in mijloc. O lumanare este aprinsa in prima duminica a Adventului, doua sunt aprinse in a doua duminica si asa mai departe. Prima lumanare, reprezinta profetii din Biblie care au prezis venirea lui Isus; a doua reprezinta Biblia; a treia o reprezinta pe Maria, mama lui Isus; a patra il reprezinta pe Ioan Botezatorul, varul lui Isus, care a spus oamenilor din Israel sa se pregateasca pentru invatatura lui Isus; iar lumanarea de mijloc, aprinsa in ziua de Craciun, il reprezinta pe Isus, lumina lumii. In multe biserici, culoarea mov este folosita pentru a semnifica sezonul adventului, iar cea de-a treia duminica, a Mariei, este reprezentata de culoarea roz.
Prima duminica de advent: 29 noiembrie 2020; 28 noiembrie 2021; 27 noiembrie 2022; 3 decembrie 2023; 1 decembrie 2024.