WATERCRESS

Watercress” (Nasturelul), STG, Marea Britanie, este cultivat în mod natural în apă curgătoare, după o metodă tradițională de producție comercială utilizată de peste 200 de ani.

Nasturelul este peste tot in natura si este comercializat si in piete. Se mai numesc brancuta, macris de balta sau nasturas. Frunzele de nasturei se folosesc pentru proprietatile sale diureice. Contine iod si vitamina C si este folosita pentru tratarea bolilor de piele. In Regatul Unit, nasturelul a fost cultivat comercial in 1808 de catre horticultorul William Bradbery, de-a lungul raului Ebbsfleet din Kent. Nasturelul este cultivat acum intr-o serie de orase ale Regatului Unit, in special Hampshire, Dorset, Wiltshire si Hertfordshire. Orasul Alresford, in apropiere de Winchester organizeaza un Festival al Nasturelului care aduce mai mult de 15.000 de vizitatori in fiecare an si o linie ferata cu aburi conservata a fost numita dupa cultura locala. Frunzele de nasturei pot fi consumate crude sau gatite. O portie de 100 de grame de nasturel crud ofera 11 calorii, este deosebit de bogat in vitamina K (238% din valoarea zilnica recomandata) si contine cantitati semnificative de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamina B6, calciu si mangan.

Timp de secole, chiar înainte ca producția comercială să înceapă în Europa, acum peste 200 de ani, denumirea „watercress” în Regatul Unit, „cresson de fontaine” în Franța, „berros de agua” în Spania, „agrião de água” în Portugalia, dar și „waterkers” în Țările de Jos și „Brunnenkresse” în Germania a fost folosită pentru a specifica acest soi din familia cresonului, care este cultivat și recoltat în apă curgătoare. Are denumirea botanică Nasturtium officinale si este o plantă perenă acvatică sau semiacvatică, cu o creștere rapidă, originară din Europa, America și Asia, fiind una dintre cele mai vechi legume cu frunze cunoscute și consumate de om. În prezent, face parte din familia Brassicaceae. Produsul prezentat clienților are, sub formă de legătură, o lungime totală cuprinsă între aproximativ 15 cm și 18 cm și frunze între 2 cm și 5 cm, iar pentru varianta ambalată, o lungime totală cuprinsă între aproximativ 5 cm și 12 cm și frunze între 1 cm și 3 cm.

Planta cultivată în mod tradițional este tăiată din apa curgătoare și este caracterizată de frunze moi, umede, de o culoare verde medie, cu marginile întregi și forma ovală. Tulpinile sunt fragile, ușor mai deschise la culoare și pot avea unele rădăcini laterale care se extind de la mănunchiurile de frunze către tulpină. Gustul piperat caracteristic se datorează uleiurilor de muștar inerente plantei. Cultura poate crește de-a lungul întregului an, în răzoare construite în mod special, parțial protejate împotriva temperaturilor scăzute din timpul iernii de apa curgătoare care izvorăște din izvoare sau guri naturale, de regulă cu o temperatură cuprinsă între 10 și 18 °C. Cultura trebuie să fie stabilă, în condiții de creștere fără stres cauzat de temperatură, alimentarea cu apă și îngrășăminte. Caracterul tradițional al „Watercress” este dat de metoda sa de producție și a fost asociat cu apa curgătoare timp de mii de ani.