Belgia a îmbrățișat Crăciunul cu secole în urmă, fiind singura sa sărbătoare mai importantă.
Copiii din Belgia cred că „Sfântul Nicolae” le aduce cadouri pe 5 și 6 decembrie. Sfantul, impreuna cu ajutoarele sale maure (Zwarte Piet), soseste in sate si orase cu trenul, vaporul, sau pe cai, gata de a lua parte la festivalul numit "Sinterklaas", destinat copiilor.
În săptămânile dinaintea Crăciunului, oamenilor le place să meargă in piețele de Crăciun, să cumpere cadouri de Crăciun, decorațiuni și mâncare. De asemenea, sa bea jenever (gin), Glühwein (vin fierbinte),
și sa manance niște Smoutebollen (găluște dulci prăjite).
Majoritatea belgienilor vor pom de Craciun împodobit cu lumini, balonuri, ghirlande și o stea în vârf. Mici cadouri de Crăciun de familie sunt puse sub brad si deschise în Ajunul Crăciunului.
Oamenilor le place și să asculte colinde de Crăciun, sa mearga, la slujba de la miezul nopții sau sa admire scena Nasterii Domnului.
În Ajunul Crăciunului, o masă specială este pregatita pentru intreaga familie. Se incepe cu un aperitiv amar,
o supa de ceapa,
crochete de cartofi cu cascaval.
Se continua cu fructe de mare,
mancare de andive,
si curcan umplut.
Desertul de la cina, are forma de buturuga fiind numita "Kerststronk" in flamanda si "la buche de Noel" in valona. Buturuga este un rulou cu crema acoperit in exterior cu unt de ciocolata, aranjat cu furculita in asa fel incat sa semene cu scoarta unui copac.
Micul dejun tradițional de Crăciun este același ca micul dejun normal de duminică si este format din chifle proaspăt coapte cu unt, mezeluri sau gem, si produse de patiserie „koffiekoeken”, pentru cafea.
În regiunile valone din sudul Belgiei, la micul dejun se mănâncă si o pâine dulce specială numită „cougnou”, avand forma pruncului Isus.