"Potjesvlees uit de Westhoek" este un produs de carne si gelatina, protejat IGP din Belgia.
Potjesvlees uit de Westhoek este o racitura din carne usor acida. Aceasta racitura contine trei tipuri de carne alba: de pui, de manzat si iepure. Raportul dintre carne si gelatina este de 60% la 40 %.
Racitura este transparent si contine bucati mici si mari de carne alba fiarta. Feliile de lamaie poate fi folosit ca si garnitura, iar gelatina poate contine bucati de ceapa, morcov, praz sau telina. Materiile prime utilizate la prepararea "Potjesvlees uit de Westhoek" sunt: carne pui (maximum 70%), carne iepure (minim 15%), carne de vitel (minimum 15%), gelatina, apa, lamaie (sau vin alb sau otet). Gelatina: maxim 100 g / litru de zeama pregatita in care s-au adaugat legume (ceapa, morcov, praz, telina), condimente (cimbru, frunze de dafin, patrunjel, cuisoare, cardamom, coriandru, curry, piper) si sare. Preparatul nu contine colorant sau conservanti.
Macelarii belgieni au ales aceasta reteta dupa al doilea razboi mondial, pe care a numit-o "Potjesvlees uit de Westhoek" si pe care o vindeau in magazinele lor. Situata in apropiere de coasta belgiana, Westhoek este o regiune turistica importanta, cu traditii gastronomice puternice, care includ si produsul "Potjesvlees uit de Westhoek" ce a fost prezentat la concursurile de specialitate si a castigat premii la targurile Slavakto, Utrecht (1994) si Expo Carne Belgia (2009).