Germania, a inregistrat cu Indicatie Geografica Protejata (IGP), paine integrala neagra fara coaja, din urluiala de secara ''Westfälischer Pumpernickel''.
Aspectul miezului de paine permite distingerea clar a structurii granulare a bobului de secara. Painea are un gust foarte tipic, dulce-acrisor. Forma este dreptunghiulara sau rotunda. Datorita miezului foarte slab afanat si umed, precum si a tipurilor de zaharuri rezultate din descompunerea amidonului continut in secară ca urmare a timpului extrem de indelungat de coacere, feliile individuale ale painii de secara „Westfälischer Pumpernickel” taiate se lipesc foarte usor una de alta.
Componenta: paine integrala din minimum 90 % urluiala de secara si urluiala de secara integrala, apa, sare, drojdie, paine „Westfälischer Pumpernickel” deja coapta; optional: alte alimente din cereale (de exemplu, malt) si din sfecla de zahar (de exemplu, sirop de sfecla de zahar sau alte produse prelucrate). Nu este permisa adaugarea de conservanti.
Westfälischer Pumpernickel se caracterizeaza prin faptul ca se mentine proaspata foarte mult timp. Sigilata in ambalaj de plastic se mentine timp de mai multe luni, iar in conserve pana la doi ani. Aria de productie face parte din landul german Renania de Nord-Westfalia si se afla pe teritoriul grupului de comune Westfalia-Lippe, exceptand districtul Lippe. Produsul se bucura de o reputatie deosebita, care se bazeaza pe originea sa. In plus, datorita indelungatei traditii de productie, care dateaza inca din anul 1570, producatorii locali au competente speciale, care contribuie de asemenea la reputatia excelenta a produselor. Timpul extrem de indelungat de coacere (16 ore sau mai mult) este insa tipic doar pentru „Westfälischer Pumpernickel”. Niciun alt tip de paine nu are un timp de coacere atat de indelungat. Aceasta metoda unica confera produsului gustul tipic dulce-acrisor si determina culoarea maro inchis, aproape neagra a miezului acestei paini.
Westfalia mai este numita tara painii «Pumpernickel» si a suncii.