Pafitiko Loukaniko, IGP, Cipru, este un carnat fabricat din carne de porc tocata.
Odata ce au fost indepartate oasele si grasimea, carnea este tocata si lăsata sa se matureze in vin rosu sec fabricat in regiunea Paphos, adaugandu-se sare. Dupa maturarea deplina, carnea tocata este introdusa intr-o membrana de porc.
Fiecare bucata este rasucita astfel incat fiecare sir de carnati este alcatuit din 6-10 bucati (denumite „teratsia”). Acestea sunt atarnate la uscat timp de doua sau trei zile intr-un spatiu inchis in conditii controlate, cu o temperatura maxima de 45 de grade Celsius si o umiditate scazuta. „Pafitiko Loukaniko” poate fi consumat gatit in diverse moduri. Atunci cand sunt gata, carnatii au o savoare caracteristica, datorita vinului si tuturor condimentelor care sunt adaugate.
Carne proaspata de porc provenita de la animale sanatoase. Carnea trebuie sa aiba o culoare rosie deschisa, un miros proaspat, o temperatura de 0-7 °C si un pH de 5,3-6. Membrana de porc care a fost spalata si curatata este conservata in sare la o temperatura mai mica de 3 °C.
Vinul rosu sec fabricat in unitati vinicole sau de catre producatori de vin din districtul Paphos si obtinut din struguri din soiul local Mavro cultivat in district este folosit la prepararea carnatilor. Vinul trebuie sa prezinte aroma caracteristica soiului, un continut de alcool de 12-14 % si un continut de zahar mai mic de 4 grame pe litru.
In reteta se utilizeaza sare grunjoasa de bucatarie, coriandru macinat, chimen si piper negru. Pot fi utilizate diverse alte condimente, in functie de preferinte: scortisoara macinata, cuisoare macinate si fructe de arbore de mastic, intregi sau macinate.