Branza Halloumi este o specialitate traditionala cipriota, populara si in Grecia. Este preparata din lapte de capra si de oaie, iar unele sortimente pot contine si lapte de vaca.
In prepararea ei, nu se foloseste nici un tip de acid. Are proprietatea de a nu se topi la caldura, fiind servita de obicei dupa ce a fost fripta pe un gratar incins. Se presupune ca reteta originala provine de la triburile de beduini din Orientul Mijlociu, dar dovezile atesta ca ea a fost descoperita in Cipru, inainte de secolul 16. Laptele este incalzit la 32 grade C, inainte de adaugarea enzimelor. Amestecul este pastrat la aceasta temperatura timp de 40 de minute. In acest timp, branza se separa intr-o masa solida si zer. Daca tai masa solida in cubulete, zerul este eliminat, iar crescand temperatura, zerul este eliminat mai rapid. Masa solida este in acest moment “cernuta”, uscata si stoarsa de orice urma de zer, care este adus ulterior la temperatura de 90°C, inainte ca discurile de branza sa fie puse in zerul fierbinte.
Dupa alte 40 de minute branza este pregatita, scoasa din zer si presarata cu sare, apoi este impachetata in frunze de menta. Cu cat pui mai multa sare, cu atat vei avea mai putin nevoie de frigider. Dupa ce astepti cinci zile, branza este gata pentru a fi folosita! O salata cu branza Halloumi se face foarte usor. Se prajesc feliile de halloumi in tigaie, destul de rapid, pentru a nu-si pierde finetea. Apoi se aranjeaza feliile de halloumi pe un pat de frunze verzi si boabe de struguri albi si rosii. Separat, se pregateste un dressing din ulei de masline grecesc, suc de lamaie si marar tocat marunt. Totul este amestecat bine intr-un recipient si pastrat pe platoul de salata pana in momentul servirii.