Fileul „Glückstädter Matjes” IGP, Germania, este un produs cu o lunga traditie.
Metoda specifica de productie, care se desfasoara manual (maturare pe os utilizand numai sare si enzimele proprii ale pestelui, eliminarea manuala a pielii si a oaselor si finisarea manuală a fileurilor), face parte din traditia locala de obtinere a „Glückstädter Matjes” si este esentiala pentru caracteristicile produsului.
Această traditie a inceput in 1893, odata cu inceputurile activitatii de pescuit de hering din Glückstadt. La 15 iulie 1894, prima nava de pescuit hering a orasului, „Tümmler”, s-a intors in port dupa opt saptamani pe mare cu 150 de butoaie speciale (Kantjes) de hering la sare.
Aceasta traditie este atestata si de inmanarea, la 21 iunie 1957, a unui butoi mic cu „Glückstädter Matjes” presedintelui de atunci al RFG, Theodor Heuss, cu ocazia festivalului „Ziua Matjes” (Matjestag) organizat la Glückstadt pentru a sărbători flota de pescuit de hering a Germaniei.
Mentinerea acestei tehnici artizanale traditionale in Glückstadt si refuzul producatorilor locali de a apela la o prelucrare mecanica si de a utiliza aditivi de maturare, colorare, aromatizare sau conservare sunt garantii calitatii deosebite a „Glückstädter Matjes”.
„Glückstädter Matjes” se produce manual, exclusiv pe baza de heringi si sare, dupa indepartarea viscerelor, care nu sunt necesare in procesul de maturare enzimatica, si fara a se recurge la aditivi in vederea maturarii produsului. Heringii intregi (neeviscerati) sunt capturati in cursul primelor saptamani ale sezonului anual de pescuit si sunt imediat congelati rapid, lucru care le permite producatorilor locali sa ii prelucreze pentru a obtine „Glückstädter Matjes” proaspat pe tot parcursul anului. Heringii sunt decongelati. In timpul eviscerarii sau al indepartarii capului, viscerele sunt eliminate in asa fel incat pancreasul si enzimele sale sa ramana in compartimentul gastric si in apendicele piloric. Heringii eviscerati sunt apoi asezati in butoaie doar cu un adaos de sare; enzimele proprii ale pestelui si oasele sunt cele care fac ca heringul sa ajunga la maturare si sa se transforme in „Matjes”. Oasele se indeparteaza, iar pestii sunt filetati manual. Aroma si consistenta acestor fileuri de „Glückstädter Matjes” se disting de cele ale fileurilor de „Matjes” produse la scara industriala si ale altor produse similare. „Glückstädter Matjes” are o aroma tipica, pronuntata, cu o nota distincta usor sarata.
Fileurile de „Glückstädter Matjes” au o consistenta frageda si fondanta, fara sa fie prea moale, precum si accente rosiatice - datorate maturarii pe os - pe partea lor inferioara. Fileurile de „Glückstädter Matjes” se consuma in principal in chifle, pe paine de secara sau ca fel de mancare principal, cu diverse garnituri si sosuri.
Acest produs si-a castigat popularitatea deosebita ca urmare a festivalului de patru zile cunoscut sub denumirea de Glückstädter Matjeswochen, care are loc in fiecare luna iunie si care a fost initiat in 1968 de primarul de atunci al orașului Glückstadt, Dr. Manfred Bruhn.
„Glückstädter Matjes” face parte integranta din viata culturala a orasului si este un aliment foarte apreciat. Acest produs constituie, prin urmare, un element de bază al traditiei culinare a regiunii si este considerat, pe buna dreptate, o specialitate regionala.