Branza „HOLSTEINER TILSITER” din Germania este inregistrata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca produs IGP.
Holsteiner Tilsiter este o branza cu pasta semitare, produsa in mod traditional din lapte de vaca tratat in continuu cu bacteria Brevibacterium linens în timpul etapei de maturare si are intre 30 % si 60 % grasime in substanta uscata. Branza „Holsteiner Tilsiter” poate fi produsa din lapte crud sau din lapte pasteurizat. In plus fata de forma clasica de roata, branza se produce din ce în ce mai mult in forma de franzela. Are o crusta naturală fina, de culoare galben-bruna, care se prelucreaza cu un amestec de Brevibacterium linens, zer si lapte degresat sau saramura in timpul etapei de maturare, care dureaza cel putin cinci saptamani. Branza de culoare galben-deschis este semitare, elastica si foarte maleabila. Ca rezultat al metodei de productie speciale, „Holsteiner Tilsiter” prezinta gauri si crapaturi care sunt tipice pentru branza Tilsiter. Gustul variaza de la delicat si putin aromat la puternic si picant in functie de durata depozitarii branzei. Branza este produsa in forma de franzela sau de paralelipiped si are o greutate cuprinsa intre 3,5 si 5 kg.
Aria de producție documentata istoric a branzei „Holsteiner Tilsiter” a cuprins frontierele de astazi ale landului Schleswig-Holstein incepand din prima jumatate a secolului al XX-lea (aproximativ 1920). Clima din Schleswig-Holstein este in mod puternic influentata de mare, deoarece landul este situat intre Marea Nordului si Marea Baltica. Amplasarea geografica si caracteristicile solului au condus la dezvoltarea unor asocieri speciale de plante si, drept rezultat, la proprietati specifice ale hranei animalelor. Acest lucru a fost in beneficiul productiei de lapte si al fabricarii branzei si se reflecta nu in ultimul rand in gustul picant si aromat al „Holsteiner Tilsiter”. In Schleswig-Holstein exista o indelungata traditie a productiei de lapte, dat fiind ca acest land ofera conditii excelente. La sfarsitul secolului al XVI-lea, industria produselor lactate din Schleswig si din Holstein a inceput sa produca o cantitate de produse care depasea necesitatile celor doua provincii. La momentul respectiv, refugiati olandezi au adus cu ei cunostinte privind productia profesionala de lapte. Structura cooperativelor de produse lactate s-a dezvoltat la sfarsitul secolului al XIX-lea. Numai in 1888 au fost infiintate 251 de noi ferme. Structura exploatatiilor de productie a laptelui, nivelul excelent de pregatire profesionala si conditiile pedoclimatice favorabile fac ca Schleswig-Holstein sa fie una dintre locatiile privilegiate de productie a laptelui din Europa. Deci, pe buna dreptate, rasa de vaci de lapte renumita pe plan mondial se numește „Holstein-Friesian”Disponibilitatea laptelui si a cheagului de vitel au permis ca arta fabricarii branzei sa infloreasca in acest land.
De aproximativ 120 de ani, „Holsteiner Tilsiter” are o reputație excelenta de specialitate locala de branza de inalta calitate. Documente vechi arata ca inca din secolul al XVI-lea exista o branza similara in localitatea Gut Behl din provincia Holstein. Reteta branzei Tilsiter a fost descrisa pentru prima data in 1840 de doamna Westpfahl, care traia la o ferma din orasul Tilsit, situat in estul Prusiei din acea vreme. De aici vine denumirea branzei. Aceasta reteta a ajuns in regiunea care astazi se numeste Schleswig-Holstein, unde, la sfarsitul secolului al XIX-lea, a devenit rapid cea mai populara branza, asa cum este si in prezent.