Schwarzwälder Schinken, IGP, Germania, este o sunca dezosata, curatata, cruda si afumata, obtinuta din pulpa din spate a porcului.
Ea se obtine printr-o metoda speciala de saramurare uscata (fara injectarea de saramura in muschi), condimentata in conformitate cu retetele proprii si speciale ale producatorilor si afumata la rece prin utilizarea de lemn de conifere din Padurea Neagra. Prin urmare, exteriorul suncii este de culoare inchisa. La taiere, se observa in interior o carne de culoare rosu-aprins caracterizata de un miros de afumatura. Partea slaba are un gust specific de sunca; stratul de grasime sporeste savoarea produsului si ii rotunjește gustul. Stratul de grasime este caracteriza printr-o aroma buna de nuci.
Istoria de obtinere a suncii dezosate Schwarzwälder Schinken in regiunea Padurea Neagra este una indelungata, retetele traditionale de fabricare fiind transmise din generatie in generatie. Aroma distinctiva se datoreaza lemnului de conifere din Padurea Neagra intrebuintat in timpul procesului de afumare. Aerul din regiunea Padurea Neagra, joaca un rol important in procesul de maturare a suncii, proces care se desfasoara in incaperi climatizate si care dureaza cateva saptamani dupa afumare. In Romania, Schwarzwälder Schinken este comercializata in lantul german de magazine LIDL.