„Pastel de Chaves” - cele mai bune produse in foietaj din Portugalia

Pastel de Chaves”, IGP, este un produs de patiserie in forma de semiluna, facut din coca de foietaj fin, umpluta cu un amestec pe baza de carne de vitel tocata.

 

Acest produs prezinta doua dimensiuni diferite, este copt sau precongelat si are urmatoarele caracteristici fizice si organoleptice. Produs de patiserie din foietaj, este in forma de semilună, cu suprafata superioara marcata de o umflatura laterală rezultata in urma deschiderii foietajului in timpul procesului de coacere. După coacere, prezinta o culoare eterogena, care variaza de la galben inchis la auriu. Produsul prezinta un gust si o aroma datorate fuziunii caracteristicilor amestecului de carne de vitel, partial transmise cocai de foietaj prin sucurile eliberate in timpul coacerii produsului. In gură, foietajul este in acelasi timp crocant, onctuos si fondant, iar umplutura este moale, onctuoasa, umeda si aromata, percepandu-se gusturile de carne de vitel, de ulei si de ceapa.

Din 1862 si pana in zilele noastre, retea si producerea „Pastel de Chaves” nu a parasit niciodata comuna omonima. Accesul dificil, care in vremuri nu foarte indepartate ingreuna intrarea si iesirea din valea Chaves, au facut ca acest know-how sa nu paraseasca regiunea de origine. Acest fapt este legat direct de istoria si de pastrarea retetei, care, timp de peste 75 de ani, s-a aflat intr-un singur loc, in Casa do Antigo Pasteleiro, unde exista inca si astazi cuptorul original. Abia incepand din anii ’40 au aparut indicii, in publicatii locale, ca secretul retetei nu mai apartine unui singur local, devenind un simbol al productiei de patiserie din Chaves.