Chourica de Carne de Melgaco (IGP) Portugalia, este un carnat afumat, maturat la rece, in forma de potcoava, obtinut din carne de porc provenita din spata, fleica, resturi de fasonare si grasime de porc.
Carnatul este cilindric in forma de potcoava, de culoare maro deschis, cu o lungime de 30-35 cm si un diametru cuprins între 2 și 3 cm. Aspectul exterior este destul de neted, de culoare maro deschis, cu o umiditate moderata la suprafata.
Materiile prime utilizate pentru fabricarea Chourica de Carne de Melgaco sunt bucati de carne provenite de la porci sacrificati care apartin rasei Bisaro, pura sau incrucisata cu alte rase, cu o greutate in viu de cel putin 110 kg si cu o varsta minima de 32 de saptamani. Carnea este condimentata cu usturoi, ceapa, boia dulce si picanta, sare, frunze de dafin, vin alb si apa. Ca membrana este folosit intestinul subtire de porc, spalat si sarat in prealabil.
Chourica de Carne de Melgaco se afuma folosind tipuri de lemn uscat, nerasinos. Aria geografica in care se produce cuprinde toate parohiile din comuna Melgaco.
Conditiile naturale ale ariei geografice ofera conditii microclimatice favorabile pentru maturarea carnii, pe care localnicii le-au exploatat din cele mai vechi timpuri. Inconjurata de lanturile muntoase Serra da Galiza si Vale do Minho, cu altitudini de peste 1 300 m, comuna Melgaco se caracterizeaza prin ierni foarte reci in timpul carora temperatura minima medie nu depaseste niciodata 11 grade C.
Chourica de Carne de Melgaco se distinge de alte tipuri de carnati din aceeasi categorie prin aspectul umpluturii sale, care prezinta o marmorare neregulata, foarte vizibila, si prin consistenta sa foarte suculenta si fragedă. Amestecul de arome – usor acru si picant, sarat si cu gust intens de afumat – este specific acestui carnat.