Marmelada Branca de Odivelas

Marmelada Branca de Odivelas” IGP, Portugalia, este un produs din fructe conservate obținut prin fierberea mezocarpului de gutuie numai cu zahăr alb, apă și zeamă de lămâie.

Mezocarpul de gutuie are o culoare galbenă către galben-pai, putând avea și tente verzui. Se folosește zahăr alb pentru a se obține această pastă de gutui aproape albă. Zeama de lămâie se folosește pentru a se evita oxidarea pulpei de gutuie după decojirea fructului. Pentru obținerea a 1 000 g de produs finit se folosesc minimum 350 g de gutui sub formă de pulpă sau de piure. Pentru prepararea siropului de zahăr se fierbe cantitatea corespunzătoare de apă și de zahăr, proporția medie fiind de 1 kg de zahăr la 250 ml de apă. „Marmelada Branca de Odivelas” prezintă următoarele caracteristici fizice și organoleptice: Culoare albă; Strălucire intensă; Consistență suficient de tare pentru a fi tăiată cu cuțitul; Aromă de gutui; Gust dulce Toate etapele de producție ale „Marmelada Branca de Odivelas” trebuie să se desfășoare în aria delimitată, și anume în localitatea Odivelas din districtul Lisabona.

Marmelada Branca de Odivelas” este o moștenire seculară a călugărițelor cisterciene de la mănăstirea São Dinis din Odivelas. Face parte dintr-o gamă largă de dulciuri de calitate superioară preparate la mănăstire, în Odivelas, de multe generații. Produsă în localitatea Odivelas, „Marmelada Branca de Odivelas” are caracteristici specifice ce pot fi atribuite metodelor tradiționale care erau folosite la mănăstire, care au fost urmate și transmise în mod consecvent și fidel de la o generație la alta în Odivelas.

Faptul că această pastă de gutui este aproape albă, în timp ce altele nu sunt, a făcut-o faimoasă și este descrisă și menționată în cărți și manuscrise vechi, cum ar fi O Livro de Receitas da Ultima Freira de Odivelas [Cartea de bucate a ultimei călugărițe din mănăstire]. Istoricii sunt de acord că rețeta a fost transcrisă corect, iar acest document confirmă așadar autenticitatea produsului, un element important fiind că rețeta este de Marmelada Branca [pastă de gutui albă]. Reputația actuală a produsului este demonstrată, printre altele, de selectarea sa în finala concursului 7 Maravilhas Doces de Portugal în 2019, de premiile câștigate, îndeosebi în concursurile naționale tradiționale portugheze de dulciuri din fructe, și de menționarea produsului în mass-media.

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene