Iaurtul “Silifke Yoğurdu”

Silifke Yoğurdu” IGP, Turcia, este un produs lactat fermentat obținut prin utilizarea exclusivă a laptelui de capră.

În cadrul procesului de producție, laptele este fiert, răcit și umplut în recipiente înainte de a fi inoculat cu cultură starter și, respectiv, incubat. Recipientele pot fi fabricate din faianță, ghips (bakraç sau helke) sau din plastic de uz alimentar. „Silifke Yoğurdu” are mai multă consistență și o aromă mai curată și mai ceroasă decât alte iaurturi. Datorită laptelui de capră, „Silifke Yoğurdu” are o culoare alb-strălucitoare și conferă o senzație netedă și cremoasă datorită conținutului total ridicat de substanțe solide și grăsimi. Gustul acru se datorează acidului lactic rezultat din fermentarea lactozei.

În producția de „Silifke Yoğurdu” se utilizează lapte de capră cu păr lung, cunoscută la nivel local sub numele de Kara keçi (capră neagră). Această rasă locală este deja adaptată la clima mediteraneeană și la relieful muntos. Kara keçi se hrănește cu ierburi sălbatice, cimbru, lalele sălbatice, ramuri de ienupăr și lăstare de molid, care cresc în principal în zonele înalte ale munților Taurus. Deși producția de lapte de Kara keçi este scăzută, laptele are o compoziție bogată.