Denumirea Gaziantep Menengiç Kahvesi DOP a fost înregistrată în Jurnalul Oficial European, în sectorul agroalimentar din Turcia.
Produsul Gaziantep Menengiç Kahvesi DOP se referă la producția de făină obținută în principal din cultivarea arborelui Pistacia terebinthus L. cultivat în regiune muntoase în provincia Gaziantep. Gaziantep Menengiç Kahvesi DOP este de culoare maro închise, cu o structură acrișoară și păstoasă. Zona de producție din Gaziantep Menengiç Kahvesi DOP include toate regiunile din provincia Gaziantep situată în sud-estul Turciei.
Fructele terebintului sunt utilizate în regiune pentru a produce înlocuitorul de cafea „menengiç/melengiç” inca din secolul al XVII-lea. Se spune adesea că, în timpul campaniei de la Bagdad din perioada Imperiului Otoman, Murad al IV-lea s-a oprit în Gaziantep pentru a se odihni și i s-a oferit „Gaziantep Menengiç Kahvesi/Gaziantep Melengiç Kahvesi”, care a fost pe placul său. Etapa de prăjire din timpul producției necesită o bună stăpânire a tehnicii. Pentru producători, prăjirea adecvată a boabelor este o abilitate esențială, care previne aromele nedorite. Boabele „menengiç” sunt prăjite cu grijă până ce devin maro. Prăjirea excesivă trebuie evitată, deoarece dă un gust amar compușilor acizilor grași. Producătorii locali stăpânesc extrem de bine metoda de prăjire a boabelor prin care se obține aroma potrivită.