Renumitele smochine turcesti „Bursa Siyah İnciri”

Denumirea de origine protejată (DOP) „Bursa Siyah İnciri” desemnează smochinele proaspete din soiul „Dürdane”.

Bursa Siyah İnciri” este o smochină din soiul „Dürdane” local din provincia Bursa, Turcia. Puieții acestor smochini trebuie să provină din pepiniere situate în aria geografică delimitată pentru a asigura stabilitatea genetică, deoarece calitatea fructelor depinde în mod direct de caracteristicile genetice ale soiului local și de factorii naturali specifici din aria geografică delimitată. Aria geografică este caracterizată de porțiuni de câmpie cu teren muntos, care oferă condițiile adecvate pentru cultivarea unor smochine excelente. Smochinele sunt cultivate în provincia Bursa de foarte mult timp. În arhivele otomane se regăsesc două documente care menționează „Bursa Siyah İnciri”; unul datează din 1913, iar celălalt din 1915. Spre deosebire de mulți smochini, „Bursa Siyah İnciri/Bursa Siyahı” nu se autopolenizează. Polenizarea se face prin caprificare, o metodă de polenizare artificială a smochinilor.

Smochinele „Bursa Siyah İnciri/Bursa Siyahı” au caracteristici unice care le diferențiază de smochinele ce provin din alte regiuni turce. Ele sunt renumite în Turcia și în multe alte părți ale lumii pentru dimensiunea lor (mai mare decât smochinele medii, cu o lățime cuprinsă între 55 și 65 mm), pentru culoarea violet închis, aproape neagră, și pentru dulceață. Fructele au o formă mare, rotundă, cu o parte plată (aplatizată). Coaja (pielița) este violet închis și ușor de îndepărtat. Miezul are o dimensiune medie și nu prezintă cavitatea fructului, sau prezintă o cavitate internă foarte mică a fructului. Potrivit analizei senzoriale, smochinele negre cultivate în Bursa au o aromă de smochine, o dulceață și o fermitate mai intense decât celelalte smochine produse în Turcia. Smochinele cu denumirea „Bursa Siyah İnciri” se caracterizează printr-un conținut ridicat de zahăr, precum și printr-o aciditate pronunțată, cu un pH cuprins între 4,50 și 5,00.