Vinurile DOP Jidvei

Comisia Europeană a aprobat înregistrarea denumirii vinuri de „Jidvei” (înregistrată ca Denumire de Origine Protejată), recunoscând-le calităţile distinctive.

Denumirea vinuri de „Jidvei” regrupează vinuri albe, roze, roşii, spumante, semispumante şi licoroase produse din soiuri de struguri cultivate în regiunea Alba, în centru-vestul României. Viile sunt organizate atât în parcele mari, cât şi pe terase şi platforme orientate spre sud, ceea ce favorizează producţia de struguri.

Vinurile liniștite albe sunt echilibrate, cu aciditate bine integrată care le imprimă prospețime, fructuozitate. De culoare galben-verzui, galben-pai, galben-auriu până la chihlimbariu, oranj, dacă au fost macerate pe boștină. Olfactiv, aromele întâlnite sunt de flori de viță-de-vie, de soc, de salcâm, de faguri de miere, fructe (mere, pere, caise, piersici, gutui), citrice (lămâi, lime, grepfrut), vegetale (ardei gras, urzică, frunză de tomată, sparanghel, ierboase, agrișe), condimentate, de plante aromatice (busuioc, cimbru, rozmarin, trandafir). Prin învechirea vinurilor aromele virează către fructe coapte, supracoapte și confiate, dulceață de fructe, miere, devin onctuoase, pline.

Vinurile roze au prospețime și complexitate de arome desăvârșite de nuanțe de fructe de pădure, fragi, mure, afine, fructe roșii, cireșe, vișine, căpșuni, zmeură, petale de trandafir, condimente și plante aromatice. Se remarcă prin culoare de la roz-trandafiriu la roz-somon.

Vinurile roșii sunt discrete, cu nuanțe îmbietoare ce variază de la roșu-rubiniu cu nuanțe violete la roșu-cărămiziu și se remarcă prin arome de fructe roșii și negre, prune, mure, coacăze, afine, cireșe, vișine, zmeură, migdale, ierburi aromate și condimente, vanilie și ciocolată, cu final lung și persistent, însă cu aciditatea și mineralitatea specifică zonei și o structură bine definită și echilibrată.

Vinul de gheață - arome și gust spre arome mieroase, proaspete, consistente, dulceață de trandafir și fructe exotice dulci, culoare aurie spre chihlimbar strălucitor, sau roze cu luciu cristalin (dacă se obține din Traminer roz prin macerare), cu note de pepene galben, mango, caise, fructe confiate, flori de trandafir și măceș, post-gust remarcant și persistent.

Vinurile spumante de calitate au perlajul fin, intens și persistent și exprimă echilibrul dintre aciditatea specifică terroir-ului podgoriei Jidvei, mineralitatea inconfundabilă și caracterul fructat al acestor vinuri spumante de calitate. Olfactiv, se evidențiază prin note intense specifice de autoliză, în funcție de numărul de luni petrecute în contact cu drojdia, cu note de aluat, pâine, coajă de pâine, brioche la cele care au nouă luni pe drojdie, note ce evoluează către patiserie, biscuiți, migdale pentru cele care au petrecut o perioadă îndelungată în contact cu drojdia, de trei ani. Gustativ își păstrează prospețimea dată de arome de citrice, grepfrut, lămâie și fructe, mere verzi, pere, gutui, dar și tonuri subtile de ierburi uscate. Aciditatea ridicată este echilibrată de nivelul de zaharuri reziduale și de textura cremoasă. Au o structură elegantă, un corp bine definit și cu timpul devin catifelate și rotunde. Vinurile spumante de calitate de tip aromat sunt proaspete, cu un buchet îmbietor și un perlaj fin, persistent. Au un buchet predominant floral, cu note delicate de iasomie, flori de salcâm și accente discrete de aluat și pâine, iar în gust, arome de flori albe și petale de trandafir, caise și struguri copți ce persistă și îi dau o lungime semnificativă.

Vinurile petiante se prezintă de culoare alb-verzui, galben-verzui sau galben-pai pentru vinurile petiante albe, până la nuanțe de roz-trandafiriu pentru vinurile petiante roze sau roșii strălucitoare pentru vinurile petiante roșii. Gustativ au finețe, echilibru, prospețime, cu arome varietale bine definite (fructate sau florale, în funcție de soiul de strugure din care provine vinul). Spumarea este abundentă, cu perlare persistentă cu bule mici pe toată înălțimea paharului.

Vinurile licoroase sunt pline, onctuoase, catifelate, cu un postgust lung, de culoare galben-auriu până la chihlimbariu pentru vinurile licoroase albe, roz-intens pentru vinurile licoroase roze sau roșii-violacee cu tente cărămizii pentru vinurile licoroase roșii. Aromele sunt florale, de trandafiri, iasomie și de fructe bine coapte, supra coapte, ce virează către fructe confiate și dulcețuri cu note oxidative, de miere și faguri de miere, migdale și nuci.


Cautare