Federaţia Producătorilor de Palincă Naturală din Nord Vestul României detine atestatul de indicatie geografica pentru “Palinca”.
Pălinca este o băutură alcoolică românească obţinută exclusiv din fermentarea alcoolică şi distilarea diferitelor soiuri sau populaţii locale din următoarele fructe: prune, mere, pere, gutui, cireşe, vişine, caise, piersici, fructe de pădure. Fructele se fermenteaza întregi sau zdrobite în prezenţa sau în lipsa sâmburilor. Nu sunt permişi aditivi sau adaos de zahăr. Transilvania a devenit zonă de producție tradițională pentru pălincă, care reprezintă o “carte de vizită” a locului.
În România, producerea distilatelor din fructe are tradiţii foarte vechi. Se fac menţiuni despre producerea pălincii încă din anul 1570 în localitatea Turţ din judeţul Satu Mare. Caracteristicele specifice pentru Pălincă rezultă din metoda tradiţională de obţinere, metoda specifică de fermentare, materia primă folosită (fructe), distilarea şi redistilarea în cazane de cupru și inox până la o tarie alcoolică de 52 grade volum alcool și învechirea în butoaie de stejar, dud sau salcâm, care dau în final o băutură fină şi catifelată. Pălinca este produsă în 13 judeţe cuprinse în arcul Carpatic: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Mureş, Braşov, Bistriţa, Harghita, Covasna, Sibiu, Arad şi Alba.
Federaţia Producătorilor de Palincă Naturală din Nord Vestul Românie are sediul in Orasul Negreşti Oaş, Str. Aleea Trandafirilor, Bl. 13, Ap. 14, Județul Satu-Mare.