Sarmalele "pitici de Lalova"

Sarmalele "pitici de Lalova” este o specialitate tradiţională moldovenească.

Preparatul reprezintă o umplutură de orez și/sau crupe de grâu și porumb amestecate cu morcov ras, pătrunjel verde, pastă de tomate, boia de ardei, piper, ceapă, untură, sare şi apoi rulate în frunze de dimensiuni mici. Pentru invelit se folosesc foile de varză (proaspete sau murate), frunzele de viţă-de-vie (proaspete sau murate). Sărmăluțele au un aspect plăcut, atrăgător, de culoarea deschisă, alb-rozalie, colorate ușor de la boia, cu miros şi gust plăcut, specific adaosurilor de baza şi condimentare corespunzătoare. Procesul de preparare include: prelucrarea preliminară a ingredientelor; prepararea umpluturii sau ,,bulgurului”; prepararea sosului; modelarea sarmalelor; formarea şi aranjarea sarmalelor intr-o oală de ceramică; fierberea sarmalelor în cuptor, şi prezentarea şi servire sarmalelor.

Tradițional la hramul localități Lalova din raionul Rezina din strămoși la masa de sărbătoare se serveau și sarmale, iar gospodinele din Lalova au dus faima lor în regiune cu sărmăluțele ,,pitice” cu aspect și miros plăcut, atrăgător. În satul Lalova, în apropierea mănăstirilor Țipova şi Saharna se află pensiunea rurala „Hanul lui Hanganu”. Aici meniul vine să completeze tabloul: doar bucate tradiţionale moldoveneşti, din produse alimentare proaspete, de casă (răcituri, plăcinţele la cuptor, zeamă de găină, sărmăluţele ,,pitice de Lalova”).

Pensiunea agroturistică ,,Hanul lui Hanganu” a dus faima sărmăluţelor ,,pitice de Lalova” la Festivalul internațional de gastronomie Terra Madre 2008», desfășurat la Torino, în cadrul a mai multor ediții a Festivalul internațional de gastronomie ,,Bucharest Food Festival”, un eveniment dedicat gurmanzilor, bucătarilor, specialiștilor în gastronomie și tuturor celor pasionați de tehnicile și secretele bucătăriei gourmet, și în cadrul a mai multor festivaluri, târguri organizate în orașele Chișinău, Bălţi, Rezina şi alte localităţi din ţară.