Sărbătoarea Paștilor în Grecia

Tradițiile grecilor pentru Sărbătoarea Paștilor sunt parțial similare cu alte țări ortodoxe.

Ca și în alte țări ortodoxe, mulți greci respectă Postul Paștelui, care durează 40 de zile și nu mănâncă în această perioadă carne, lapte, ouă, brânză sau orice alte produse de origine animală. Cea mai importantă perioadă a Postului Paștilor este Săptămâna Mare, când în fiecare seară oamenii merg la biserică pentru a asista la ceremoniile religioase dedicate Patimilor Domnului nostru, Iisus Hristos. În Joia Mare, gospodinele grecești vopsesc ouăle roșii și gătesc prăjitura tradițională numită „tzureki”, care va fi mâncată în Noaptea de Inviere și în Duminica Paștelui. De asemenea, în această zi, copiii primesc ca și cadouri de la nașii lor, lumânări frumoase sunt colorate și decorate cu jucării sau desene animate. personaje iubite de copii.

Vinerea Sfântă” sau „Vinerea Mare” este foarte importantă pentru greci și toată lumea respectă sensul acestei zile sfinte, când Domnul nostru Iisus Hristos a fost răstignit. Este o zi de doliu. Astfel, nimeni nu mănâncă carne în această zi, nu au loc nici petreceri, nici muzică nu se aude în restaurante. În seara de Vinerea Mare, oamenii merg la biserică pentru procesiunea Epitaphios. Sâmbătă, toată lumea se pregătește pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului nostru și face ultimele cumpărături pentru petrecerea care va avea loc duminică de Paște. Sâmbătă seara, oamenii merg la biserică la Ceremonia de Înviere cu lumânări și ouă roșii, iau Lumina Sfântă și își urează unii altora „Hristos Anești!”. După ceremonia de Anastasi, toată familia mănâncă tradiționala ciorbă de miel „Magiritsa”. Mâncarea tradițională de Paște mai include ouă roșii, tzoureki, sau „Kokoretsi”, o delicatesă de miel (organe de miel cu condimente, învelite în intestine de miel, la grătar).


Cautare