In fiecare an, pe 8 noiembrie, crestin ortodocsii sarbatoresc ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril, capeteniile ingerilor.
Ziua sfintiilor Mihail si Gavrila este sarbatorita timp de trei zile si este insotita de numeroase superstitii. Se obisnuieste acum sa se faca ofrande alimentare, precum si aprinderea de lumanari pentru vii si morti. Se spune ca cine va lucra in una din aceste trei zile se va canoni mult pana la moarte. Colacii si alimentele impartite acum sunt numite Mosii de Arhangheli.
Zilele de 9 si 10 Noiembrie sunt numite Filipii de Toamna si se tin si pentru a fi feriti de lupi. In viziunea populara, Arhanghelii sunt patronii casei, ard pacatele omenesti si purifica, prin post si rugaciune, constiintele. Acestia ii insotesc pe oameni pe tot parcursul vietii, de la nastere si pana la moarte, rugandu-se neincetat lui Dumnezeu pentru sanatatea lor. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt perceputi ca niste fiinte divine, intotdeauna prezente in viata oamenilor, veghiind asupra muritorilor, arzandu-le pacatele marunte si avand grija ca sufletele lor sa fie curatate de greseala cu prilejul posturilor si rugandu-se la Dumnezeu pentru ei. Arhanghelii sunt conducatorii cetelor de ingeri si calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai. Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului nostru Iisus: "Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, Iisus."
In traditia romaneasca se crede ca Arhanghelul Mihail poarta, uneori, cheile Raiului dar si ca este un luptator infocat impotriva diavolilor. Adesea se alatura Sfantului Ilie, cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail vegheaza bolnavii si tine ciuma in frau. In ceea ce priveste vremea, 8 noiembrie este zi de hotar intre toamna si iarna. Acum, iarna este slobozita putin cate putin si nu dintr-o data. Traditia populara spune ca intre sarbatoarea Arhanghelilor si Craciun trebuie sa existe trei, patru zile calde, senine, luminoase, numite "vara iernii". In zonele de munte, cei doi Arhangheli erau considerati ocrotitori ai oilor. De ziua lor, ciobanii faceau turte mari, din malai, pe care le aruncau in mijlocul oilor. Daca turta pica pe pamant cu fata in sus, anunta o primavara fertila, cu multi miei. Turta picata cu fata in jos prevestea oi sterpe, fara rod. Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucreaza, cei care nu se supun acestei interdictii urmand sa aiba parte de chin mare la vremea mortii. Oamenii trebuie sa mearga la biserica, sa aprinda lumanari, sa se roage pentru belsug si sanatate.