Sfintii Mihail si Gavrila au trei zile de sarbatoare

6.11.2017. In fiecare an, pe 8 noiembrie, crestin ortodocsii sarbatoresc ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril, capeteniile ingerilor.

Ziua sfintiilor Mihail si Gavrila este sarbatorita timp de trei zile. 8 Noiembrie este insotita de numeroase superstitii. Se obisnuieste acum sa se faca ofrande alimentare, precum si aprinderea de lumanari pentru vii si morti. Se spune ca cine va lucra in una din aceste trei zile se va canoni mult pana la moarte. Colacii si alimentele impartite acum sunt numite Mosii de Arhangheli.

Zilele de 9 si 10 Noiembrie sunt numite Filipii de Toamna si se tin si pentru a fi feriti de lupi. In viziunea populara, Arhanghelii sunt patronii casei, ard pacatele omenesti si purifica, prin post si rugaciune, constiintele. Acestia ii insotesc pe oameni pe tot parcursul vietii, de la nastere si pana la moarte, rugandu-se neincetat lui Dumnezeu pentru sanatatea lor.

Traditia populara spune ca intre sarbatoarea Arhanghelilor si Craciun trebuie sa existe trei, patru zile calde, senine, luminoase, numite "vara iernii". In zonele de munte, cei doi Arhangheli erau considerati ocrotitori ai oilor. De ziua lor, ciobanii faceau turte mari, din malai, pe care le aruncau in mijlocul oilor. Daca turta pica pe pamant cu fata in sus, anunta o primavara fertila, cu multi miei. Turta picata cu fata in jos prevestea oi sterpe, fara rod.

 


Cautare