Pinot noir sunt vinuri suple, acide, cu arome de ciuperci, frunze ude, fructe uscate si sol de padure, sau pline de note intense de fructe rosii, cu senzatii dulcege.
Marile Pinot-uri sunt de obicei din Burgundia, iar cei care le admira cauta arome similare in vinuri obinute si in alte zone reci. In nordul Italiei, de exemplu, in zona Alto Adige, se nasc unele vinuri interesante, desi mult mai inchise la culoare decat un Pinot noir clasic. Pinot-urile romanesti acceptate drept similare cu cele din Burgundia au provenit din de la Crama Nachbil din Beltig s-au si de la Crama Ratesti din judetul Satu Mare. Prima mare medalie de aur obtinuta de Romania la un concurs international important, a fost castigata de un Pinot noir 1999, creat pentru Cramele Halewood, Dealu Mare. Tot in Dealu Mare, a facut o impresie puternica si Jar, un cupaj Dagon din Pinot noir si Feteasca neagra. Spumantul Mysterium brut rose, din 2017, unde Pinot noir este si unul dintre ingredientele de baza a primit Marea medalie de aur la Concours Mondial du Bruxelles.
In Sud, vom gasi un Pinot noir mai aproape de stilul francez la Domeniul Coroanei Segarcea, unul mai modern la Avincis si unul cu „gustul locului” la Corcova. Alte vinuri Pinot noir bune au fost realizate la Crama Francu, si, mai recent, de la Sarica Niculitel, unde nou lansatul Pinot Noir Princeps Caii de la Letea se anunta a fi unul dintre cele mai reusite vinuri produse din acest soi, pana acum. Cu un pic peste 2.000 de hectare cultivate, Pinot noir nu pare sa fi ajuns intre preferintele producatorilor de vin din Romania, iar drumul sau catre inimile consumatorilor se anunta lung si ghidat de importuri.