14 noiembrie, inceputul Postului Craciunului

11.11.2017. Data de 14 noiembrie semnific inceputul al Postului Craciunului, o etapa de purificare a trupului si sufletului in intampinarea Nasterii Mantuitorului.

Ca orice incheiere de etapa festiva dedicata permisivitatii totale, ziua Lasatului Secului de Craciun, de 14 noiembrie, se inscrie in tipul de petreceri cu mancare si bautura, vizite in familie, intruniri ale tinerilor, cu muzica si joc. Aceasta manifestare nu erau doar un simplu exces ci marca despartirea de petrecerile ingaduite, stiut fiind faptul ca postul traditional nu insemna doar interdictii alimentare, ci mai ales restrictii comportamentale, asa incat abia din a doua zi a Craciunului tinerii si gospodarii puteau sa mai participe la aniversari, petreceri si hore.

Am putea afirma ca 14 noiembrie este un inceput in sine, o etapa de deschidere catre sarbatori, dar si pragul trecerii intr-o perioada critica, hotaratoare pentru viitorul tuturor, una dintre cele care sunt incarcate de forte care pot fi benefice sau malefice in functie de comportamentul nostru. In satul traditional romanesc perioada aceasta era consacrata si varstei tinere: pentru fete incepeau sezatorile destinate pregatirii tinutei sarbatoresti, iar pentru feciori era debutul integrarii in ceata de colindatori. Daca intonarea colindelor este cu desavarsire oprita pana la aceasta data, incepand din prima zi a postului acest lucru este ingaduit.

 


Cautare