Dezlegari in Postul Craciunului

14.11.2017. Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului (15 noiembrie - 24 decembrie), miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin.

In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.

Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste. In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica in perioada cuprinsa intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul).

CALENDAR ORTODOX – noiembrie 2017 >>

 

CALENDAR ORTODOX – decembrie 2017 >>

 


Cautare