Traditii si sarbatori in luna octombrie

Luna Octombrie, se mai numeste brumărel, în tradiția populară, căci începe să cadă bruma si sa anunțe venirea sezonului rece.

Este luna în care înțelepții satelor deschideau gromovnicul și comunicau observațiile meteorologice întregii comunități. Citind cerul înstelat, pomii, comportamentul animalelor, țăranii știau de cât fân au nevoie, când trebuie să semene pământul, câte lemne de foc să-și pregătească pentru iarnă. Bătrânii mai cred și acum că dacă frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede este un semn că anul ce urmează va fi roditor. Dacă plouă mult în octombrie, va fi vânt puternic în decembrie, iar dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această lună, în ianuarie va fi timp frumos. Despre Brumărel se spune că ar fi un fecior frumos, cu inima de gheață. Atunci când trece călare, iarba îngălbenește în urma lui, copacii își leapădă frunzele, florile mor. Țăranii știu asta și din primele zile ale lunii își pregătesc livezile pentru iarnă: curăță pomii de uscături, sapă de jur împrejurul lor și la rădăcină le pun pământ negru, hrănitor. În unele sate din Ardeal se scot icoanele la câmp și se face aghiazma, după care încep semănăturile de toamnă.

Sărbătorile importante în luna octombrie sunt: 1 octombrie – Acoperamantul Maicii Domnului; 14 octombrie - Sfânta Cuvioasă Parascheva; 18 octombrie - Sfântul Apostol și Evanghelist Luca (Lucinul); 25 octombrie - Ajunul lui Sâmedru (Moșii de Toamnă); 26 octombrie - Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Sâmedru) - 27 octombrie: Sfântul Dimitrie Basarabov. În calendarul popular prima săptămână a lunii se cheamă „Săptămâna lui Procoavă”, după numele sfântului care acoperă pământul cu zăpadă, celei de-a doua i se spune „Săptămâna Satului” și stă sub semnul lucrului din gospodărie, cea de-a treia e cunoscută ca „Săptămână a Lucinului”, în amintirea zeului protector al lupilor iar ultima e consacrată lui Sâmedru, zeitate însemnată a Panteonului românesc.

 


Cautare