Feteasca Alba este un soi de struguri traditional romanesc, cultivat in special in Moldova si Transilvania.
Vinurile obtinute sunt seci sau demiseci, cu un continut moderat de alcool, aciditate si zahar si cu o finete naturala aparte. A aparut ca variatie clonala din soiul Feteasca neagra in zona Moldovei. Se cultiva in majoritatea regiunilor din Romania, Republica Moldova si Ungaria. Este un soi timpuriu avand nevoie de cca 150-160 de zile de vegetatie si de o suma a temperaturilor utile destul de redusa de cca 1000-1100 grade C, ceea ce il face pretabil si in regiunile mai nordice. Soiul este viguros, cu o fertilitate medie, necesita mult lemn, corzi mai lungi si un numar mai mare de ochi. Rezista bine la ger, dar este sensibil la mana. Coacerea se realizeaza in prima jumatate a lunii septembrie.
Strugurii sunt de marime medie, tronconici uneori aripati, cu boabe rotunde de marime medie–mica, de culoare galben-verzui si cu punct pistilar vizibil. Producţia la hectar variaza intre 7-9 tone, caz în care acumuleaza usor 200-220 g zahar/litru must, pastrand o aciditate corecta si un ph de 3.2-3.3. Mustul oxideaza usor si de aceeea se impune o grija deosebita. Vinurile au potential de invechire si se remarca prin finete si echilibru. Olfactiv si gustativ, intalnim arome de citrice, floare de tei, care evolueaza spre flori de camp, fan sau caisa coapta. Se recomanda alaturi de preparate din carne alba, peste, mancaruri gatite usor picant, etc.