Obiceiurile de Crăciun se respectă cu sfintenie în satele din Muntenia și Oltenia.
Postul Crăciunului, însoțit cu rugăciune, devine veritabil prilej pentru curățirea sufletelor, pentru a deveni mai buni, mai milostivi și mai iubitori. Pe 30 noiembrie, sărbătorirea Sfântului Andrei, toți muntenii pun la încoltit grâu în câteva vase de lut, sau pun în apă atâtea rămurele de măr câți membri sunt în familie, iar la Anul Nou se interpretează norocul ce-l va avea fiecare în funcție de înălțimea firelor de grâu, sau de rapiditatea cu care crenguțele au înflorit.
Ignatul marchează începutul sărbătorilor de iarnă în Muntenia. Sărbătorit pe data de 20 decembrie Ignatul mai este cunoscut și ca ziua de tăiere a porcului. În această zi bărbații se întâlnesc pentru sacrificarea animalelor iar femeile pentru a găti clasica pomană a porcului. Tot tradiția spune că, pentru a crește mari și sănătoși, copii trebuie să încalece animalul sacrificat și pârlit. Ziua de Ignat îi este dedicată în întregime gătitului, astfel nici o altă activitatea înafara preparării bucatelor nu este permisă.
Prin Muntenia, în noaptea dinaintea Ajunului, tineretul se adună la o casă, aduc lăutari sau cântă unul din fluier și se pun apoi pe petrecere până la miezul nopții, când pornesc spre capul satului, de unde iau casele de-a rândul, strigând: "Bună dimineața la Moș-Ajun !" Gazda le dă colindeți: covrigi, colăcei, poame, iar uneori și un păhărel de vin. Dimineața și ziua umblă cu colindișul copiii mai mici.
Traseul erau stabilit dinainte, acelaşi de fiecare dată şi exista, ca şi acum, o anumită chemare la colindat, specifică zonei: „Adună-te codreo”, pe care bătrânii o interpretează ca făcând referire la codrul de pâine. Fiindcă printre darurile care se primeau drept mulţumire pentru colindă erau şi copturi - colăcei împleţiţi, alături de nelipsitele poame şi nuci.
Gospodinele fierb pentru masa Ajunului din toate felurile de bucate, ca să rodească peste an. Alte gospodine pregătesc turte înmuiate într-o apă călduță în care s-a topit zahăr și apoi le așază pe fundul unei farfurii. Pe acest strat de turte se presară zahăr pisat, amestecat cu miez de nucă, tot pisat, sau numai sămânța pisată de cânepă. Pe acest strat se pune un alt rând de turte înmuiate, și iarăși miez de nucă și astfel se continuă până ce se umple farfuria, peste care se presară zahăr sau miez de nucă; alteori, turtele se ung cu miere. Aceste turte poartă denumirea de scutecele lui Iisus și sunt așezate în odaia curată, sub icoană, fiind dăruite preotului, când vine să vestească Nașterea Domnului.
Nu există Crăciun fără cozonaci pufoși și plini de nucă sau rahat. În fiecare an, gospodinele din Giurgița fac cozonac pufos tradițional, după o rețetă moștenită din familie sau preluată. Un aluat de cozonac strașnic se face cu 10 gălbenușuri, mult zahăr și unt din care ies doi cozonaci mari foarte pufoși și gustoși. Sunt și superstiții legate de frământarea cozonacilor. Se spune că nu trebuie sa vorbești tare lângă cozonac, ca să crească frumos aluatul.
Muntenia este la inaltime cand vorbim despre preparatele de Craciun, precum rulada de carne cu carnati. Ingredientele sunt: pulpa de porc, carnati de porc, ulei, sare, piper (cantitatile ingredientelor se hotarasc in functie de numarul invitatilor). Bate feliile de carne ca atunci cand prepari snitele, apoi presara sare si piper pe fiecare parte a lor. Asaza peste ele un carnat si ruleaza, apoi securizeaza cu ata si freaca-le cu putin bucuioc. Unge o tava cu ulei si pune ruladele obtinute in cuptor.
O mancare olteneasca de Craciun este "Prazul umplut". Ingrediente sunt urmatoarele: 1 kg si jumatate de praz, 500 g de carne de vita tocata, 500 ml de supa de vita, doua oua, un pahar de vin alb sec, 50 g de pasta de rosii, un ardei gras, 100 g de unt, sare, piper. Dupa ce ai spalat bine prazul, taie partea alba a lui in bucati de 7-8 centimetri lungime, scoate miezul din ele, apoi taie-l marunt. Amesteca-l cu carne tocata, oua, sare si piper. Umple bucatile de praz cu aceasta compozitie si prajeste-le putin in unt, adauga supa fierbinte si vinul alb. Pune pasta de rosii si ardeiul taiat in fasii si mai lasa preparatul pe foc. Dupa ce a scazut sosul, pune preparatul la cuptor aproximativ 10 minute. Serveste cu smantana si mamaliga.
Multe delicii culinare va asteapta si la Targul de Craciun din Craiova, unul dintre cele mai frumoase din Europa.