Sarbatoarea lamailor de Menton

„Citron de Menton” este fructul intreg, proaspat, obtinut din urmatoarele soiuri ale speciei Citrus limon: Adamo, Cerza, Eureka, Santa Teresa si soiul local „Menton”.

Aria geografica a produselor „Citron de Menton” este zona cea mai nordica la nivel mondial in care se cultiva lamai, fiind situata intre Marea Mediterana si munte. Primele citrice apar în Menton incepand din anul 1341. Punctul culminant in ceea ce priveste productia si comertul cu fructe „Citron de Menton” s-a inregistrat de-a lungul unei perioade de aproximativ 100 de ani, de la mijlocul secolului al XVIII-lea la mijlocul secolului al XIX-lea. In 1956, cultivarea a intrat Intr-o faza de declin. Cu toate acestea, incepand din anul 1992, este relansata cultivarea citricelor in zona, astfel incat, in 2012, numarul lamailor ajunge la 5 000.

Producatorii cultiva „Citron de Menton” pe terase amenajate (denumite „restanques”), pentru ca arborii sa beneficieze in mod optim de lumina soarelui. Recoltarea se realizeaza pe tot parcursul anului, in functie de evolutia procesului de maturare a fructelor. In Menton se obisnuieste sa se culeaga fructele cu cateva frunze. Acest lucru reprezinta atat o modalitate de recunoastere a fructelor, cat si o garantie a prospetimii lor. Fructele „Citron de Menton” sunt foarte apreciate, atat pentru calitatea si aroma cojii lor, cat si a sucului, de bucatari francezi de renume care descriu aceste lamai ca fiind cu: „parfum unic, gust delicat acidulat, coaja foarte parfumata”. Sunt foarte cautate pentru numeroase produse prelucrate: produse de patiserie, lichior de lamaie, dulceturi, ulei de masline aromatizat etc.

La sarbatoarea „Fête du Citron”, care are loc in Menton, sunt prezenti, incepand din anul 1934, mii de vizitatori (200 000 de vizitatori in 2011) veniti din Franta si din strainatate. Aceasta sarbatoare ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai populare evenimente din Alpes-Maritimes. In orasul Menton, defileaza care alegorice, decorate cu lamai si portocale, iar gradinile din centrul orasului sunt populate cu aranjamente florale care contin citrice.

MAI MULT >>