„Bleu des Causses” este o branza frantuzeasca din lapte de vaca nedegresat, cu mucegai albastru.
Branza este cu pasta nepresata, nefiarta, fermentatas si sarata, sub forma unui cilindru plat, de forma regulata, cu un diametru de 19-21 cm, si o greutate de 2,2-3,3 kg. Suprafata branzei este curata. Pasta este alba, de culoare uniformă, onctuoasa, fina, cu un mucegai albastru-verde repartizat in mod regulat. Gustul este bine definit, savuros, cu arome specifice de mucegai, putand prezenta un usor gust amar.
Recunoasterea „Bleu des Causses”, o branza cu mucegai fabricata din lapte de vaca, este rezultatul organizarii unei comunitati umane doritoare sa valorifice productia de lapte de vaca intr-o zona dominata de productia de ovine, ca raspuns la normele stricte care reglementeaza fabricarea „Roquefort”, o branza cu mucegai din lapte de oaie. Maturarea branzei „Bleu des Causses” este strans legata de regiunea calcaroasa Causses, unde se gasesc pivnite cu „fleurines” naturale. Datorită fisurilor care s-au format in mod natural, se creeaza curenti de aer ce contribuie la crearea unui mediu favorabil dezvoltarii Penicillium roqueforti in interiorul branzei.