Berthoud

Berthoud este o reteta traditionala creata la inceputul secolului al XX-lea. La inceput, acesta era un nume de familie raspandit in Chablais.

Ingrediente: Branza DOP „Abondance” 180 g; „Vin de Savoie” DOP; usturoi suficient pentru frecarea intregii suprafete a peretilor interiori ai recipientului; piper; nucsoara.

In primul rand, trebuie frecat fundul bolului cu unul sau mai multi căței de usturoi. Bolul respectiv trebuie sa fie din portelan si destul de gros, pentru a pastra caldura. Bolul trebuie sa aiba un diametru de 12-15 cm, o inaltime de 2,5-4,5 cm si o grosime a fundului de cel putin 0,7 cm. Aceste dimensiuni permit omogenizarea cantitatilor de „Abondance” utilizate, confera preparatului o textura fondanta si onctuoasa in interior si prajita deasupra si limiteaza pierderea caldurii. Branza trebuie taiata in lamele si pusa în bolul de tip Berthoud. Apoi se stropeste totul cu „Vin de Savoie” si „Madeira”. In sfarsit, se presara piper, nucsoara si apoi se coace si se gratineaza in cuptor traditional la o temperatura intre 180 si 200 de grade, timp de 8-15 minute, pentru a se obtine o branza topita si o crusta bine rumenita. Preparatul este servit imediat si nu poate fi reincalzit. Utilizarea cuptorului cu microunde este interzisa.