„Bulot de la Baie de Granville” este un gasteropod din specia ‘Buccinum undatum’, celebru pentru prospetime si aroma.
Melcul de mare „Bulot de la Baie de Granville” este pescuit la vest de peninsula Cotentin, in zona litorala, in limita unei fasii litorale de 30 de mile marine de la punctele de debarcare. Conditiile naturale din golful Granville sunt propice dezvoltarii speciei Buccinum undatum, care este o specie de mare rece. Atractivitatea pe care o prezintă „Bulot de la Baie de Granville” tine de prospetimea pe care o garanteaza acest pescuit de scurta durata, dar si de pastrarea vivacitatii si a caracteristicilor organoleptice ale melcilor-de-mare, datorita pescuitului asa-zis „bland”, cu cosuri, ce permite ridicarea la suprafata a melcilor-de-mare in stare intreaga si depozitarii in cutii perforate, pana la comercializarea lor in stare proaspata si vie sau pana la preparare.
Asociata cu moda platourilor de fructe de mare si cu dezvoltarea prepararii ca nou mod de vanzare, comercializarea „Bulot de la Baie de Granville” a contribuit la cresterea consumului de melci-de-mare la nivel national si la reputatia zonei Granville. Melcul-de-mare din Granville, celebru pentru prospetimea sa si pentru aroma fara gust rezidual de mal, este exportat in cele patru colturi ale Frantei si in tarile europene invecinate. „Bulot de la Baie de Granville” prezinta un miros iodat, marin si cu iz de alge. Dupa preparare, „Bulot de la Baie de Granville” are o textura moale, o umiditate perceptibila si arome cu note iodate, marine si de aluna. De asemenea, poate fi usor crocanta din cauza prezentei unor mici sedimente sau resturi de cochilii.