Cimbrul „Thym de Provence” se cultiva doar in regiunea Provence, situata in sud-estul Frantei.
Producatorii de „Thym de Provence” au asigurat faptul ca cimbrul de cultura care creste spontan in mod natural in zona este reprodus printr-o selectie a soiurilor de cimbru fenolic, al caror ulei esential contine peste 15 % carvacrol. In parcelele cultivate, producatorii limiteaza aportul de apa, asigurand un mod de productie apropiat de conditiile naturale. Ei sunt foarte atenti la stadiul optim de recoltare, precum si la depozitarea in mediu ventilat a cimbrului inainte de prelucrare sau de uscare, bazandu-se pe clima uscata din aria geografica.
Cimbrul „Thym de Provence” se caracterizeaza printr-o aroma si un gust puternic caracteristic, cald si picant. El se deosebeste de celelalte tipuri de cimbru, care sunt in marea lor majoritate cimbru asa-zis „dulce” sau cimbru de gradina cu o intensitate aromatica mai slaba. Atunci cand este comercializat sub forma de legaturi, acestea sunt regulate, bine formate si bogate in frunze. Prezenta cimbrului in Provence si caracteristicile aromatice si gustative ale „Thym de Provence” sunt deseori mentionate in literatura, incepand de la Pliniu cel Batran, in secolul I.