„Steirische Käferbohne” DOP, este o fasole bicolora din specia botanica Phaseolus coccineus L., cultivata in Stiria, Austria.
Cele mai utilizate soiuri sunt „Bonela” și „Melange”, care sunt inregistrate atat in registrul national, cat si in cel european al soiurilor. Desi aspectul „Steirische Käferbohne” este variabil, fasolea este usor de recunoscut dupa aspectul sau patat sau marmorat. La prepararea produsului gata pentru consum, boabele absorb o cantitate mare de apa si isi dubleaza dimensiunea. „Steirische Käferbohne” gata pentru consum prezinta un gust fin de nuca, asemanator castanelor comestibile. Acesta se topeste in gura, prezinta o consistenta fina, cremoasa, care nu este fainoasa. O caracteristica a „Steirische Käferbohne” este utilizarea sa pentru a prepara atat mancaruri sarate, cat si dulci.
Asezarea geografica a zonei de cultivare din Stiria, asemanatoare zonelor de provenienta a Phaseolus coccineus L. din partea de nord a Mexicului si Guatemala (America Centrala), asigura cultivarea cu succes a „Steirische Käferbohne”. Competentele deosebite ale cultivatorilor din aceasta regiune se bazeaza pe selectia semintei, conservarea soiurilor, formele de cultivare, alegerea plantelor de sustinere adecvate pentru culturile mixte (de exemplu, porumb), tehnica de cultivare si de recoltare, alegerea perioadei optime de recoltare, precum si uscarea in conditii optime si conditionare a produsului rezultat. Produsul sta la baza a diverse preparate culinare (cel mai cunoscut este „Steirische Käferbohnensalat”) si poate fi preparat in nenumarate feluri.