Romanii petrec Ziua Nationala in stil traditional, cu fasole, costita, carnati, tuica fiarta, muzica de fanfara si parade.
RETETA de ''carnati cu fasole''
Ingrediente: 500 gr fasole uscata; 6-8 buc de carnati (oltenesti, cabanos); 4 linguri de sos de rosii (bulion); 3 cepe medii; condimente (sare, piper, foi de dafin); apa.
Mod de preparare: Intr-un vas cu apa se lasa fasolea sa se inmoaie, cateva ore (de preferat sa se lase de seara pana dimineata). Se pune apoi la fiert, si dupa ce da in clocot, se arunca apa si se pune alta curata, dar fierbinte. Se repeta operatiunea de vreo 4-5 ori (facand asa, mancarea nu mai provoaca balonari). La ultima fierbere se adauga cateva foi de dafin si piper boabe. Separat, se caleste ceapa taiata marunt, apoi se adauga carnatii taiati la ce dimensiune prefera fiecare. Se adauga totul in vasul in care fierbe fasolea, se pune sosul de rosii/bulionul si se lasa sa fiarba 20-30min. Se adauga sarea la sfarsit.