Somonul scotian de crescatorie, este un produs IGP din Marea Britanie, foarte apreciat de consumatorii din intreaga lume.
Produsul conventional Scottish Farmed Salmon (somonul scotian de crescatorie) trebuie sa apartina speciei Salmo Salar (somon de Atlantic). Forma sa este caracteristica. Vazut din lateral, pestele trebuie sa aiba o suprafata ventrala rotunjita, iar partile laterale trebuie sa fie suficient de musculoase pentru a sustine carcasa si dupa eviscerare. Somonul scotian de crescatorie are un aspect cu reflexe irizante si este de culoare argintie. Culoarea carnii trebuie sa aiba o intensitate de minimum 26 pe scara Roche. Somonul scotian de crescatorie are o consistenta ferma, cu o textura variind de la fibroasa pana la fina. Gustul consistent se pastreaza datorita refrigerarii rapide dupa scoaterea din apa. Organic Scottish farmed salmon (somonul scotian crescut ecologic) trebuie sa prezinte aceleasi caracteristici ca cele descrise mai sus, cu exceptia criteriului legat de culoarea carnii, pentru care nu se impune nicio intensitate minima pe scara Roche.
Somonul este hranit cu alimente compuse, pe baza de faina si ulei de peste, astfel incat sa se asigure toate elementele nutritive necesare. Somonul scotian crescut ecologic este hranit cu alimente compuse, pe baza de produse derivate, faina si ulei de peste, certificate ca fiind durabile de catre organisme precum Marine Stewardship Council (MSC), dar si cu produse certificate provenind din agricultura ecologica. Procesul de productie (atat pentru produsul conventional, cat si pentru somonul crescut ecologic) se desfasoara in trei etape, iar fiecare dintre acestea trebuie sa aiba loc in aria geografica identificată. Prima etapa, desfasurta in apa dulce, presupune cresterea pestilor, din stadiul de icre in cel de puiet. Puietul este transferat apoi in compartimente sau rezervoare cu apa de mare instalate in brate de mare si golfuri de pe langa coasta scotiana, unde ramane timp de 1-2 ani; in cazul somonului scotian crescut ecologic aceasta perioada variaza de la 1 la 2 ani si jumatate. Somonul crescut in mod conventional este hranit cu alimente compuse, pe baza de faina si ulei de peste, astfel incat sa se i asigure toate elementele nutritive necesare. Somonul crescut ecologic este hranit cu alimente compuse, pe baza de produse derivate prelucrate, faina si ulei de peste, certificate ca fiind durabile, dar si cu produse certificate provenind din agricultura ecologica. Ultima etapa consta in scoaterea din apa a somonului, utilizand metode care garanteaza rapiditatea asomarii si sangerarii. Se asigura astfel mentinerea igienei si o calitate superioara a carnii. Pestii sunt apoi eviscerati cat mai curand posibil si refrigerati la o temperatura intre 0-2 °C, inainte de a fi ambalati in cutii/containere speciale pentru alimente, care protejeaza produsul in cursul manipularii, depozitarii si transportului. Produsul este depozitat si distribuit consumatorilor respectandu-se standarde stricte de igienă, inclusiv controlarea temperaturii, care trebuie sa ramana intre 0-2 °C.
Coasta de vest a Scotiei continentale, Insulele Hebride, Insulele Orkney si Insulele Shetland reprezinta un mediu unic, care confera caracteristici specifice produsului Scottish Farmed Salmon, provenit fie din acvacultura traditionala, fie din cea ecologica. Apele curate din zona costiera si din bratele de mare adapostite constituie mediul ideal pentru cresterea somonului. Acest mediu este caracterizat de un nivel ridicat de reinnoire a apei din bratele de mare si din golfuri, ceea ce conduce la curenti puternici si la schimburi masive de apa. Variatia anuala minima a temperaturii apei ofera un mediu stabil pentru pesti. De mai bine de 150 de ani, biologii scotieni incearca sa amelioreze migrarea somonului salbatic. Primele eforturi de incubare a icrelor de somon au avut loc in 1838. in 1890, in Scotia existau 18 unitati de incubare. Din acea perioada si pana in anii '60, cunostintele si tehnicile de crestere s-au perfectionat gratie experientei acumulate, astfel incat productia de somon scotian a putut fi demarata efectiv in 1969, odata cu infiintarea primei ferme piscicole la Loch Ailort in Inverness-shire. Catre sfarsitul anilor '70 si la inceputul anilor '80, ca efect al experientei dobandite si al mijloacelor financiare mai consistente, aceasta activitate a cunoscut o rata ridicata de dezvoltare, aparand din ce in ce mai multe ferme piscicole. A crescut, in consecinta, si cantitatea de produs. In timp ce In 1980 productia era de numai 600 de tone, in 1990 aceasta a ajuns la valoarea de 32 500 de tone, iar in 1998 s-a inregistrat o productie de 115 000 de tone. Pe langa aceasta crestere rapidă a productiei, a existat si o crestere a numarului de locuri de munca in Scottish Highlands si in insulele scotiene. In prezent, productia de Scottish Farmed Salmon ofera 4 000 de locuri de munca directe. Apele curate din zona costiera si din bratele de mare adapostite ofera protectie si hrana somonilor scotieni de crescatorie, iar tehnicile sofisticate de crestere garanteaza atingerea si pastrarea calitatii exceptionale a fiecarui exemplar.
Scottish Farmed Salmon se bucura in continuare de o buna reputatie printre maestrii bucatari, criticii gastronomi si consumatorii informati de pretutindeni. Rezultatele sondajelor realizate in randul consumatorilor au evidentiat excelenta apreciere de care se bucura calitatea, consistenta si gustul acestui produs.