Carnatul portughez cu paine si ulei de masline "ALHEIRA DE VINHAIS"


Produs IGP din Portugalia

 

 Tipul produsului:

Clasa 1.2: Produse din carne (preparata, sarata, afumata, etc.)

 

Descriere:

Carnatul afumat este obtinut din carne de porc din rasa Bisaro sau din rase incrucisate cu aceasta, cu conditia ca porcii sa fie 50 % Bisaro (animale F1, rezultate din incrucisarea porcilor de rasa pura Bisaro inscrise in registrul genealogic cu porci din alte rase), din carne de pasare (numai pentru zeama), din paine regionala din grau si din ulei de masline Tras-os-Montes (indispensabil pentru gustul, aroma si textura specifica pe care o confera produsului), folosind condimente precum sarea, usturoiul si paprica.

Are forma unei potcoave, o sectiune cilindrica cu un diametru de aproximativ 2 cm, o lungime de 30 cm si o greutate de 170-200 g. Continutul este de culoare galbena-maronie. Atunci cand este taiat, continutul prezinta un aspect omogen, desi prezenta filamentelor de carne este evidenta.

 

Aria geografica:

Tinand seama de metoda traditionala de productie, de tipul de furaje, de cunostintele traditionale ale populatiei locale in materie de ingrijire a animalelor si de conditiile pedologice necesare pentru dezvoltarea bazei alimentare utilizate la obtinerea unei materii prime de o calitate incontestabil distincta, aria in care se nasc si sunt crescuti, ingrasati, sacrificati si transati porcii din rasa Bisaro, pura sau incrucisata, utilizati pentru obtinerea carnatului Alheira de Vinhais, se limiteaza la municipalitatile Alfandega da Fe, Braganca, Carrazeda de Anciaes, Freixo de Espada a Cinta, Macedo de Cavaleiros, Miranda do Douro, Mirandela, Mogadouro, Torre de Moncorvo, Vila Flor, Vimioso si Vinhais din districtul Braganca, precum si la municipalitatile Alijo, Boticas, Chaves, Mesao Frio, Mondim de Basto, Montalegre, Murca, Regua, Ribeira de Pena, Sabrosa, Santa Marta de Penaguiao, Valpacos, Vila Pouca de Aguiar si Vila Real din districtul Vila Real, deoarece baza alimentara si cunostintele necesare cresterii sunt prezente numai in aceasta arie geografica.

Tinand seama de conditiile climaterice specifice necesare pentru obtinerea Alheira de Vinhais, de cunostintele locuitorilor si de metodele locale, constante si neschimbatoare, aria geografica de prelucrare se limiteaza la municipalitatile Alfandega da Fe, Braganca, Carrazeda de Anciaes, Freixo de Espada a Cinta, Macedo de Cavaleiros, Miranda do Douro, Mirandela, Mogadouro, Torre de Moncorvo, Vila Flor, Vimioso si Vinhais din districtul Braganca.

 

Dovada originii :

Carnatul Alheira de Vinhais nu poate fi produs decat in unitati de prelucrare autorizate in mod corespunzator si situate in aria de prelucrare mentionata anterior.

Intregul proces de productie face obiectul unui sistem riguros de control, care asigura trasabilitatea completa a produsului.

Materia prima provine de la porcii din rasa Bisaro, inscrisi in registrele genealogice ale rasei, sau de la porci din rasa Bisaro obtinuti prin incrucisarea (F1) intre porci dintre care unul sa fie din rasa Bisaro, inscris in registrul genealogic pentru animale adulte, crescuti in exploatatii agricole care dispun de un spatiu compatibil cu sistemele de productie traditionale, semiextensive, capabile sa asigure o alimentatie traditionala.

Trebuie notat faptul ca porcii consuma cantitati mari de castane, ceea ce ii confera carnii calitatile sale organoleptice atat de distincte si usor de recunoscut.

Porcii sunt sacrificati si transati in unitati autorizate, situate, in ambele cazuri, in aria geografica de prelucrare. Prelucrarea se poate realiza numai in unitatile autorizate de catre grup, cu acordul organismului de control.

Marca de certificare aplicata pe fiecare produs este numerotata, asigurand astfel trasabilitatea completa pana la exploatatia agricola din care provine produsul initial.

Dovada originii se poate face in orice moment al procesului de prelucrare, pe baza numarului de serie care trebuie indicat obligatoriu pe marca de certificare.

 

Metoda de obtinere:

Carnea de porc (cap, viscere, rumen si organe) este taiata in bucati de dimensiune medie, iar carcasele pasarilor sunt taiate longitudinal inainte de a fi fierte in apa sarata.

Painea este taiata felii subtiri cu tot cu coaja si inmuiata in zeama fierbinte de fierbere.

Restul condimentelor (usturoiul, paprica si uleiul de masline Tras-os-Montes), precum si carnea de porc sunt adaugate la acest amestec.

Dupa verificarea asezonarii, intestinele de porc sunt umplute imediat si obturate conform unui procedeu specific de innodare si rasucire. Produsul este afumat la foc incet, folosind lemn de stejar si castan din regiune, dupa care se procedeaza la maturarea produsului, care va dura mai mult de 8 zile.

Carnatul Alheira de Vinhais este comercializat sub forma de bucati intregi, fiind, in toate cazurile, preambalat in aria de origine. Tiinand cont de natura si compozitia sa, taierea si transarea produsului nu sunt posibile. Ambalarea produsului se realizeaza intr-o atmosfera normala, controlata, sau in vacuum, prin folosirea unor materiale speciale, inofensive si inerte. Operatiunile de ambalare se pot desfasura numai in aria geografica de prelucrare, pentru a asigura trasabilitatea si controlul produsului si pentru a nu modifica caracteristicile organoleptice si microbiologice ale produsului.

 

Legatura:

Vechimea traditiei si importanta cresterii porcilor in aceasta regiune sunt atestate de existenta diferitelor sculpturi zoomorfe, precum si de numeroasele trimiteri la aceste animale in diversele registre municipale din aceste regiuni privind taxele pentru porci si produsele derivate din carnea acestora.

Legatura dintre produs si aria geografica a fost stabilita prin rasa (autohtona) de animale, precum si prin sursele de alimentatie utilizate, prin cunostintele privind taierea si sararea picioarelor de porc, procesul de afumare lenta si treptata folosind lemn din regiune si procesul de maturare intr-un mediu deosebit de rece si uscat, specific regiunii.

 

Etichetare:

Eticheta trebuie sa poarte obligatoriu mentiunea: „Alheira de Vinhais — Indicacao Geografica Protegida”, sigla Comunitatii si a produselor din Vinhais, al carei model este reprodus mai jos. De asemenea, eticheta trebuie sa poarte marca de certificare, care cuprinde, in mod obligatoriu, numele produsului si mentiunea respectiva, numele organismului de control si numarul de serie (codul numeric sau alfanumeric care permite trasabilitatea produsului).

 

Grup:

  • Denumire: ANCSUB — Associacao Nacional de Criadores de Suinos de Raca Bisara
  • Adresa: Edificio da Casa do Povo, Largo do Toural
  • P-5320-311 Vinhais
  • Telefon (351) 273 771 340
  • Fax (351) 273 770 048
  • E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
  • Componenta: Producatori/prelucratori ( X )