Usturoiul Alho da Graciosa IGP provine din insula Graciosa din Oceanul Atlantic de Nord, care face parte din arhipelagul Azore, una dintre regiunile autonome ale Portugaliei.
Graciosa este cea mai nordică dintre insulele care alcătuiesc arhipelagul Azore, una dintre regiunile autonome ale Portugaliei. La începutul secolului al XV-lea, insula a atras primii săi coloniști, care au apreciat în curând beneficiul ploilor și al solului fertil al noii lor case, pe care le cultivă fructele și legumele. Usturoiul recoltat de insulari – în mare parte fermieri de subzistență – s-a remarcat de la alte culturi. Peisajul insulei Graciosa prezintă câmpii de joasă altitudine, care sunt protejate de vânturi puternice și primesc mult soare. Generație după generație, usturoiul Graciosa a fost îmbunătățit, ceea ce a dus la producția fină este astăzi. Nu numai că producătorii au ales cele mai bune specimene pentru inmultire pentru a-și păstra principalele caracteristici, cum ar fi culoarea și dimensiunea, dar au avut, de asemenea, mare grijă să se asigure că nu au fost aduse soiuri din alte regiuni.
Usturoiul cu IGP „Alho da Graciosa” se caracterizează prin aroma sa de intensitate medie-scăzută, chiar nezdrobită. Gustul său intens și foarte plăcut, cu un gust redus, îl face un produs căutat, notabil pentru gustul său distinctiv și pentru aroma sa subtilă. Specialitățile culinare savurate pe insulă pot fi preparate sau condimentate folosind Alho da Graciosa, cum ar fi celebrul sos molhanga servit cu pește proaspăt, ciorba de pește molho à pescador, cârnații traditionali (linguiça da Graciosa) sau moluste lapas grelhadas la tigaie. Datorită produselor sale renumite, insula Graciosa este cunoscută sub numele de „Terra do Alho”, sau „țara usturoiului”. Alho da Graciosa IGP și-a dobândit statutul de indicație geografică protejată europeană în 2021. Usturoiul Alho da Graciosa IGP este prezentat sub formă de bulbi uscați, fie individual, fie în împletituri, fiecare având un diametru de cel puțin 3cm, măsurat în bulbul decojit.