Ricciarelli di Siena IGP, Italia, sunt produse italiene de patiserie, obtinute din prelucrarea unui aluat copt cu migdale, zahar si albusuri de ou.
Aluatul se face din migdale dulci, zahar, carne de pui albusul de ou, zahar si praf de copt. Optional se pot adauga ingrediente, cum ar fi migdale amare, sirop de glucoza sau zahar invertit, miere de albine. Prajiturile Ricciarelli di Siena sunt de forma ovala; greutatea lor este cuprinsa intre 10 si 30 grame, lungimea intre 50 si 105 mm; latimea intre 30 si 65 mm; si grosimea intre 13 si 20 mm. Pasta din interior este de culoare bronz aurie, textura este moale, iar umiditatea este intre 8% si 11,5%. Gustul si mirosul, foarte dulce, sunt tipice pastei de migdale.
Zona de productie a prajiturilor Ricciarelli di Siena IGP include teritoriul administrativ al provinciei din Siena, regiunea Toscana. Originile prajiturilor Ricciarelli di Siena vin Evul Mediu. Prelucrarea prajiturilor Ricciarelli a avut loc in manastiri sau in magazii cu mirodenii si plante aromatice necesare pentru a da aroma si a pastra produsele. Prajiturile sunt depozitate in locuri racoroase si uscate pentru a mentine moliciune si parfumul lor. Ele sunt ideale consumate dupa o masa insotite de ceai, cafea sau vinuri dulci, mai ales cele locale (vinul Moscadello Santo di Montalcino). Acesta este comercializat in ambalaje sub forma de tavite sau la pachet. Prajiturile Ricciarelli di Siena IGP sunt caracterizate printr-un aluat foarte moale, a caror culoare alb este datorata exclusiv prezentei zaharului.