Bergamotul din regiunea Calabria, Italia, produce une ulei esential caracterizat prin culoarea verde si miros proaspat si placut.
Bergamotul se obtine din planta Citrus Bergamia Risso, si in special din soiurile Femminello, Castagnaro si Fantastico. Primul bergamot a fost plantat in jurul anului 1750 de cativa fermieri francezi, stabiliti in Calabria. Italianului Gian Paolo Feminis, a formulat "aqua admirabilis", folosindu-se de uleiul extras manual prin presarea cojii fructului. Apele de colonii, acum utilizate pe scara larga, provin din aceasta reteta si au intrat in compozitia unor parfumuri de renume precum legendarul Chanel No. 5. Uleiul de bergamot este folosit pe scara larga in lotiuni, creme, pulberi si sapunuri.
Bergamotul mai este utilizat de cateva secole si in gastronomie. Exista retete pregatite cu maiestrie de marele bucatar Bartolomeo Scappi si oferite oaspetilor. Bergamotul sa dovedit a fi un ingredient extraordinar în gastronomia moderna, capabil sa parfumeze si sa lumineze retete traditionale sau sa propuna noi combinatii in salate, preparate de porc, vita, peste, paste umplute, produse de patiserie, inghetata, etc. In general, se poate spune ca bergamotul actioneaza ca un contrast pentru alimentele cu gust dulce. Din acest motiv, este o combinatie minunata cu crustacee, homari, creveti si cu preparatele de mistret, iepure sau porumbel. O varianta pentru sarbatori este si rata cu bergamot, unde citricele Reggio Calabria inlocuiesc portocalele din reteta originala.