Productia de dulciuri este raspandita in toate regiunile Frantei, avand o traditie indelungata.
Bergamote de Nancy. Introducerea bergamotei in Alsace Lorraine, se datoreaza regelui Rene, duce de Lorraine si rege de Napoli si Sicilia in secolul XVI. Patru secole mai tarziu, Jean Frederic Lillich a inventat minunata bomboana de zahar, in forma de tableta patrata, cu gust subtil si usor acidulat. Strans legate de orasul Nancy, aceste bomboane se mai produc si astazi, artizanal, de catre cofetarii din regiune.
Betise de cambrai. Bombonele au fost confectionate in regiunea Nord Pas de Calais, de catre Emile Afchain, care era in anul 1830, ucenic in bomboneria parintilor sai. Atunci, a comis o gresala la prepararea pastei pentru bomboane. Se spune ca mama lui ia strigat furioasa: “Tu faci numai prostii!”. Dar bomboanele s-au vandut foarte bine si au fost extrem de apreciate. Asa au aparut aceste bomboane cu menta, care seamana cu niste perinute umflate cu dungi din zahar caramelizat.
Boulets de Montauban. Bomboanele au fost create in regiunea Midi Pyrenees, in cinstea victoriei locuitorilor din Montauban, asupra trupelor lui Ludovic al XIII – lea, care asediase orasul in anul1621. Aceste dulciuri sunt de fapt niste alune prajite invelite in ciocolata neagra, dupa ce au fost inmuiate intr-un sos de zahar.
Cachous. Sunt bomboane facute pentru prima oara la Toulouse, de catre farmacistul Leon Lajaunie. Aceste dulciuri isi datoreaza renumele pentruca pastreaza reteta originala si ambalujul reprezentat de "faimoasa cutie galbena".
Guinette. Sunt bomboane de ciocolata, raspandite in toata Franta, care au in interior o cireasa si un lichior pe baza de cirese.
Pastiile du mineur. Bomboanele de zahar topit, cu aspect neted si stralucitor, sunt realizate in zona minera din regiunea Nord Pas de Calais, unde afectiunile respiratorii erau frecvente. Aceste bomboane sunt renumite pentru proprietatile lor racoritoare si descongestionate.
Violettes de Toulouse. In sudul Frantei, arta confierii florilor este la fel de veche ca si cea a fructelor. Violetele zaharisite erau folosite inca din secolul XVII, iar in prezent, mai sunt folosite la decorarea deserturilor si salatelor.