Pastele traditionale Campofilone

Maccheroncini di Campofilone” IGP, Italia, sunt paste fainoase uscate produse din oua si faina de grau comun sau gris.

Campofilone este un sat medieval situat pe un deal din partea inferioară a vaii Valle dell’Aso, la o altitudine de 210 m deasupra nivelului marii. Aceasta zona agricola se afla in mijlocul unui peisaj foarte pitoresc, ale carui culori variaza de la albul varfurilor acoperite cu zapada ale parcului montan Parco dei Monti Sibillini, la verdele dealurilor si pana la azurul Marii Adriatice. Pastrarea traditiei pastelor uscate si transmiterea priceperii necesare, in decursul a 600 de ani, au condus la crearea unor intreprinderi familiale, care au purtat faima denumirii Campofilone in restul lumii. Inca din secolul al XV-lea, „Maccheroncini di Campofilone” erau considerate o delicatesa si au fost mentionate in corespondenta abatiei Campofilone.

Pastele „Maccheroncini di Campofilone” difera in mod clar de alte tipuri de paste fainoase prin subtirimea foii de aluat si prin faptul ca sunt taiate foarte fin. Aceste caracteristici ale produsului permit un timp de gatire foarte scurt, de un minut, in apa fiarta sau direct in sos, fara a fi necesara o fierbere prealabila. O alta caracteristic fundamentala este procentajul de oua folosite in aluat. Se utilizeaza intre sapte si zece oua pe kilogram de gris din grau dur sau de faina de grau comun. Acest procentaj si procesul lent de uscare confera produsului un randament foarte inalt si astfel, pastele „Maccheroncini di Campofilone” pot absorbi mai mult sos decat alte tipuri de paste fainoase.

Targul „Sagra dei Maccheroncini di Campofilone” este o ocazie de neratat de a degusta specialitatea culinara a satului. Targul dateaza din 1964, iar de atunci s-a tinut in fiecare an, timp de trei zile din primele zece zile ale lunii august. Cu aceasta ocazie, satul este vizitat de mii de turisti si sunt servite aproximativ 20 000 de portii de paste fainoase.