„Marroni del Monfenera” sunt castane in stare proaspata provenind din ecotipul local de plante din soiul Castanea sativa Mill. var. sativa.
In momentul punerii in consum, acestea trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:
-
miez: cate unul pentru fiecare fruct, in general neted sau putin aspru;
-
pulpa: culoare aluniu deschis spre galben pai, consistenta pastoasa, gust dulce si placut;
-
pelicula: culoare alunie, structura peliculara fibroasa si rezistenta, patrunzand foarte putin in miez; pericarp: culoare maro stralucitor, cu striuri mai inchise care se dezvolta pe verticala, structura dura si rezistenta, suprafata tomentoasa cu reziduuri tomentoase de stil;
-
hil: forma ovoidala, culoare mai deschisa decat culoarea pericarpului cu „raze” mai mult sau mai putin evidente care se dezvolta de la centru catre margini; nu se extinde pe fetele laterale ale fructului;
-
fruct: forma in general ovoidala, cu apex putin pronunțat, cu una din laturi in general plata, iar cealalta foarte convexa. Numar de fructe la kilogram: maximum 120. Invelisul contine maximum trei fructe.
Majoritatea terenurilor unde sunt produse „Marroni del Monfenera” fac parte din soluri brune acide, soluri brune levigate, soluri brune si litosoluri. Aceste terenuri sunt caracterizate de o reactie de la acid la foarte acid, de un grad scazut de saturatie in baze si de un nivel ridicat de mineralizare a substantelor organice. Zona are o clima de tip subalpin inferior cu un grad foarte ridicat de umiditate, fiind influentata de versantii prealpini, cu declivitati pronuntate expuse spre sud.
Caracteristicile care confera unicitate indicatiei geografice protejate „Marroni del Monfenera” si care o diferentiaza de alte produse apartinand aceleiasi categorii de produse sunt gustul foarte dulce al pulpei, structura omogena si compacta a fructului si consistenta pastoasa si fainoasa a acestuia.
„Marroni del Monfenera” este cultivat in regiune inca din Evul Mediu, fapt atestat de un document din 1351 care reglementează distribuirea recoltei intre capii de familie din partea locului. Traditia acestei culturi s-a pastrat pana in zilele noastre si multumita faptului că s-au organizat numeroase manifestari, printre care targul - expozitie „Marroni del Monfenera”, care a avut loc prima data in 1970.