„Fleur de sel de Guerande” sunt saruri marine recoltate manual, provenite exclusiv din mlastinile saraturate din Peninsula Guerande, Franta.
Sunt saruri marine nerafinate, nespalate dupa recoltare si fara adaos de aditivi. Acestea sunt constituite în principal din cristale de clorura de sodiu, dar si din alte saruri minerale si oligoelemente. Paludierii” (lucratorii care extrag sarea din mlastinile saraturate) din peninsula Guerande stapanesc o tehnica de productie ale carei baze constituie unul dintre cele mai vechi agrosisteme maritime de pe intreg litoralul atlantic francez: structura salinelor este specifica bazinului Guerande. Paludierul gestioneaza, in acelasi timp, nivelurile apei si circulatia acesteia in bazine pentru a permite o concentratie progresiva a apei pe parcursul saptamanilor (mentinerea in rezervoarele de stocare a apei a unei concentratii foarte apropiate de punctul de cristalizare), epurarea naturala a apelor prin decantare si, in sfarsit, recoltarea produselor.
Florile de sare sunt recoltate manual prin colectare de la suprafata bazinelor cristalizatoare ale salinelor cu ajutorul unei unelte specifice, grebla („la lousse”) (operatiune numita „cules”), inainte ca acestea sa precipite pe fundul bazinelor. Particularitatile gustative si nutritionale ale sarii de Guerande si ale florilor de sare de Guerande recunoscute de secole fac din acestea sarea gastronomilor. Interesul consumatorilor pentru sarea de Guerande si pentru florile de sare de Guerande este atestat de studii si anchete realizate de societatile de comercializare si de profesionistii in distributie, precum si de numarul restaurantelor renumite si al intreprinderilor din sectorul agroalimentar care isi afiseaza preferinta pentru aceasta sare. Sute de articole fac referire la „Sel de Guerande” si/sau la „Fleur de sel de Guerande”.
Recoltarea sarii de Guerande sau a florilor de sare de Guerande nu se poate face decat in mlastinile saraturate localizate cu precizie prin prezenta naturala a argilei si prin situarea intre nivelul cel mai crescut si cel mai coborat al marii in timpul mareelor. Complexitatea retelei hidraulice si arhitectura salinelor sunt elemente esentiale ale peisajului si mestesugului din Guerande. Modul de recoltare practicat in mlastinile saraturate din peninsula Guerande este diferit de cel din alte bazine de productie de pe litoralul atlantic. Acest mod de recoltare se caracterizeaza prin utilizarea jocului mareelor, prin recurgerea la trei tipuri de bazine care favorizeaza concentratia in sare, prin periodicitatea recoltarilor, prin recoltarea sarii din saramura si prin lipsa mecanizarii operatiunilor de recoltare.