Populatia walser, care venit din Elvetia, tara vecina, si stabilita pe teritoriul Ossola, din regiunea Piemonte, Italia, a dezvoltat o tehnica proprie de obtinere a branzeturilor.
Branza „Ossolano” DOP si „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe” se produce doar din lapte integral obtinut de la vaci din rasele: Bruna, Frisona, Pezzata Rossa si incrucisarile lor. Branza depinde, printre altele, de conditiile climatice deosebite din zona alpina si prevede introducerea in procesul de productie a etapei de „semi-fierbere”, operatiune necesara pentru a permite o mai buna eliminare a zerului.
Semi-fierberea, presarea si selectarea microflorei autohtone confera branzei nu doar consistenta caracteristica a pastei, compacta si elastica, ci si structura tipica formata din gaurele neregulate si de dimensiuni mai mici decat bobul de orez. Culoarea pastei este galbena, iar aroma este delicata, intensa, cu note florale care trec apoi spre arome de fructe cu coaja lemnoasa, precum nucile si alunele, tipice pentru zona alpina. Fiind consistenta si elastica, branza se topeste treptat in gura si dezvaluie intreaga paleta aromatica, in special gusturile care tind spre condimentat.