Traditia gastronomica din regiunea Mugello, Italia dateaza de la inceputul Evului Mediu si se bazeaza pe ingredientele bucatariei sarace a taranilor, ceea ce necesita alimente proaspete si sezoniere.
Principalele alimente sunt: carnea rezultata din vanat si pescuit (cum ar fi cea de mistret, iepure, cerb, anghile, pastravi); legumele proaspete; painea de casa; uleiul de pe dealurile regiunii Mugello; ciupercile (trufele); graul spelta, cartofii; castanele „Marrone del Mugello” IGP.
Legatura geografica a castanei cu regiunea Mugello, zona adaptata in mod particular cultivarii castanului comestibil, provine in principal din faptul ca ecotipurile locale de castani, inrudite cu soiul „Marrone Fiorentino”, sunt adaptate genetic la mediul local (terenuri, clima, tehnici de cultivare etc.). Ca urmare a acestui fapt, mediul local confera castanelor caracteristici proprii, care le disting in mod net de cele produse in alte zone, prin forma usor aplatizata, prin hil dreptunghiular si prin culoare brun roscata cu nervuri pe lungime, pronuntate si mai intunecate.
De-a lungul secolelor, numeroase traditii locale, tehnici si practici importante, atat taranesti cat si casnice, s-au asociat castanului si fructelor acestuia, astfel incat s-a ajuns sa se vorbeasca despre o adevarata „civilizatie a castanului” proprie acestei regiuni. Caracteristicile calitative ale castanelor comestibile „Marrone del Mugello” au fost intotdeauna recunoscute si apreciate, inclusiv in alte zone, dupa cum atesta comertul cu alte regiuni, care exista deja in trecut.