Originea obieiurilor populare de dragoste din luna februarie

Dragobetele, sarbatoarea romaneasca si ziua indragostitilor “Valentine''s day”, au la origine traditiile antichitatii romane si tracice.

La romani, in jurul datei de 14 februarie, aveau loc ''jocurile lupercalilor'', care se desfasurau langa grota unde se spune ca a hranit lupoaicele pe micutii Romulus si Remus, intemeietorii Romei de mai tarziu. Acolo se aduceau jerfe animaliere, de obicei tapi, ca simbol ar fertilitatii si fecunditatii. Din pieile lor, preotii lupercali isi confectionau masti numite ''februa'', dupa care s-a dat numele acestei luni. Cu fasii din piele de tap, se loveau simbolic tinerele femei, pentru a le stimula fertilitate si maternitatea.

Tot in aceasta perioada se tinea si sarbatoarea Zeului dragostei Cupidon, in mitologia romana si a lui Eros in mitologia greaca. Calendarul crestin a suprapus peste celebrarile antice, sarbatoarea celor doi mucenici cu numele Valentin, care s-a raspandit in Marea Britanie, Franta si alte tari catolice, iar din secolul XIX – lea in Statele Unite.

 


Cautare